Måtte si opp halvparten av de ansatte

Norpost kaster inn håndkleet etter et drøyt halvår med krangel om å få tilgang til postboksene i blokkbygg. Posten nekter oss å bruke sonenøklene, sier Norpost. Det skjønner Posten Norge lite av.

Norpost
Foto: NORPOST

Saken ble omtalt av Dagens Næringsliv i formiddag. Da hadde ansatte ved Norpost i Sarpsborg, 19 andre regionkontorer og hovedkvarteret i Oslo blitt informert om at drøyt halvparten av de opp mot ett tusen ansatte mister jobben.

Årsaken er at Norpost ikke lenger kan vente på at Posten Norge gir dem tilgang til å levere post til postkasseanlegg i boligblokker og bygårder.

– 1. januar i år trådte den nye Postloven i kraft, med full liberalisering, forklarer daglig leder Hege Stenmarck i Norpost.

Hege Stenmarck, Norpost

Norpost har i dag måttet varsle halvparten av sine ansatte at de sies opp. Daglig leder Hege Stenmarck sier oppsigelsene kan bli tilbakekalt hvis saken finner en løsning.

Foto: Norpost

– I den forbindelse skulle vi få tilgang til sonenøklene til blokker og bygårder i Norge, slik at vi kunne legge administrativ post rett i postkassene. Ingen ønsker inkassovarsler eller forsikringsbrev og lignende levert på dørmatta.

– Beklageligvis har vi ikke fått den nøkkelen. Posten har sagt nei, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har også sagt nei til å, for å si det slik, «tvinge» Posten Norge til å gi ut nøklene, fortsetter Stenmarck

Og nå kan dere ikke vente lengre?

– Det har stor betydning for oss å ikke ha den tilgangen. Det har noe å si for de ordrene vi ikke har fått, og muligheten til å få disse ordrene. Dette er tapt omsetning for vår del og veldig beklagelig for våre ansatte.

Krever en rettslig vurdering

– Posten Norge kan ikke utlevere nøklene til tusenvis av postkasseanlegg i boligblokker over hele landet uten først å ha et tilstrekkelig rettslig grunnlag for det, er svaret i en pressemelding Posten Norge sendte ut i ettermiddag.

Kommunikasjonsdirektør Elisabeth H. Gjølme legger til at hun finner det svært underlig at Norpost går til dette skrittet nå.

– De har konkurrert med Posten om levering av post i 30 år, blant annet brev og blad som veier over 50 gram, sier konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge.

Vil ha en løsning

Norpost gir seg ikke med dette. De har vært i løpende dialog med Samferdselsdepartementet, og Stenmarck sier de fortsatt jobber for å avklare nøkkelsituasjonen.

Elisabeth Gjølme

Senest 17. august var vi i møte med Norpost og myndighetene for å prøve å finne en felles nøkkelløsning, opplyser kommunikasjonsdirektør Elisabeth. H. Gjølme i Posten Norge.

Foto: Erik Burås / Posten Norge AS

– Det må vi fortsette med for å være en konkurransedyktig bedrift for framtiden. Vi har tro på dette markedet, og på at det ikke skal være noe monopol i dette markedet.

Betyr det at disse oppsigelsene kan tilbakekalles?

– Hvis det skjer noe her vil vi selvfølgelig vurdere det. Men i første omgang blir det oppsigelser for vi ser ikke noen god løsning på dette i løpet av dette året. Vi får ikke tilgang til disse sonenøklene i år, sier Stenmarck.

Posten sier de også vil ha dette løst.

– Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet, sier Gjølme.