Kreative smuglere scanner-avslørt

Tollerne på Ørje i Østfold kunne plukke frem store mengder sigaretter, øl og brennevin, etter å ha scannet varebilen til en litauer som kom over grensen.

– Innbyggingen av smuglervarene i varebilen var så bra gjennomført at vi aldri ville funnet det uten å scanne bilen, sier seksjonsleder på Ørje tollsted, Gro Lene Gundelsby.

– Nærmest umulig å oppdage

I gulvet på varebilen var det nemlig dobbel bunn, og i gulvet var det presset inn 10.000 sigaretter, 240 liter øl og 140 liter brennevin.

– Det hender at vi oppdager biler med dobbel bunn, men i denne bilen var det nærmest umilig å se at det var gjemt noe, uten å skrue bilen fra hverandre, sier Gundelsby til NRK.no.

Den litauiske borgereren, som bor i Norge, ble stanset i en rutinekontroll på E-18 av Tollerne på Ørje. Det var også en annen litauer i bilen.

Tollerne ante først ingen mistanke til bilen, men kjørte den gjennom den moblie scanneren, og oppdaget smuglervarene.

Kontrollen fant sted sist søndag.

– Østeuropeere er mest kreative

Gundelsby sier hun fra tid til annen er borti kreative smuglere, som bygger smuglervarene inn i bilene, men i dette tilfellet var jobben altså sirlig utført.

– Spesielt er det smuglere fra Øst- Europa som er flinke til å bygge om bilene. Dette smuglerforsøket var spesielt bra utført, men avdekker ofte smuglervarer skrudd inn i biler derfra.

– Da er den mobile scanneren en svært viktig redskap for oss, sier Gundelsby.