Kommentar: Så er det ferie

Distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen har opplevd at de største overraskelsene ofte er nærmere enn du skulle tro.

Ulf Morten Davidsen
Foto: Ketil Strebel / NRK

I kveld skal vi sitte på svabergene, prise sommeren, og kikke inn i bålet.

Over kjølen feirer de først i morgen, sikkert fordi de trenger en søndag å komme seg på. Særlig i morgen hvor både Midtsommaraften og kanskje også Sveriges seier over Tyskland skal feires.

Hvis det går dårlig med landslaget demper det neppe festen, for da drukner våre svenske naboer sorgen i et ukjent antall nubber med dillsmak.

Plagsomme hekser

Vi østfoldinger husker derimot fortsatt at Sankthans er en fest for Døperen Johannes, og oppfører oss deretter. At vi brenner bål for å holde heksene borte er helt naturlig. Alle vet jo at de er på sitt mest plagsomme nå midtsommers.

Hvis vi ikke feirer Sankthans kan det jo være at vi pakker for en lengre reise.

Selv bekymrer jeg meg ofte over alt som kan skje - særlig hvis jeg reiser ut av landet. At det kan være vel så skummelt å kjøre under Fredrikstadbrua, hvor betongbitene hagler, tenker jeg langt sjeldnere på.

Vært der allerede

For å slippe å grue meg til ferien har vi i min familie derfor allerede gjort unna sommerens feriereise til Syden.

Når jeg er ute og reiser har jeg alltid en inngrodd skepsis til alt og alle, men turen gikk helt fint, og jeg har ikke funnet ut om jeg ble lurt av noen ennå.

Da ser jeg bort i fra episoden hvor jeg bestilte én øl og fikk tre. Det kan godt være at jeg så ut som jeg trengte alle i varmen der nede.

Ærlig talt har jeg bare gode erfaringer fra turer til andre kulturer.

Jeg har ennå ikke møtt noen som er ute etter å lure meg, og har aldri møtt bråk andre steder enn i den amerikanske passkontrollen. Noe som er naturlig siden jeg ser ut som en gjennomsnittelig terrorist.

Slapp av!

Så selv om vi i ukene fremover stresser oss opp til ferieturen, er det like greit å slappe av, slik jeg gjorde da jeg gikk av toget på Gardermoen mandag morgen.

Fordi jeg skulle lede et møte på den andre siden av flyplassen 20 minutter senere satte jeg meg inn i ei drosje. Det var da jeg ble ranet på høylys dag.

For inne i drosja sa sjåføren at han skulle ha 400 kroner for den 5 minutter lange turen til hotellet. Da tok jeg med meg bagasjen, ga beskjed om at jeg ikke gadd å bli ranet, og gikk ut.

Men der kom jammen raneren etter meg, og pekte på et skilt som jeg ifølge mannen skulle ha lest først, for der sto det at all kjøring i området med Citytaxi kostet 400 kroner, og at jeg kom meg helt til Oslo for bare 490 kroner.

Siden tiden mot møtestart gikk fort, satte jeg meg tilbake i taxien og tok isteden hevn på drosjesjåførraneren ved å skjelle ham ut hele veien fram til hotellet.

Siden turen var kort, var det ikke mye jeg fikk sagt, men vel fremme var han likevel så fortvilet at han forsøkte å reise av gårde før jeg fikk ut bagasjen.

Du kan da ikke regne med veldig mye for 400 kroner i dag.

Slikker sårene

Hvis du ikke visste det, så står altså drosjeselskapene i kø med flyplassens velsignelse, og med Citytaxi i spissen for å rane deg, hvis du bare er dum nok til å sette deg inn i en bil.

En hyggelig og sympatisk gest ovenfor utenlandske turister som tross alt behøver en rask innføring i norsk prisnivå. Alle har jo hørt at det er dyrt å feriere i Norge, uansett.

Og en drosjetur på fem minutter på Gardermoen bør ikke koste mindre enn en flybillett til Milano!

Nå slikker jeg sårene og trøster jeg meg med et visdomsord som eldre generasjoner i familien bruker når det skjer noe ille med folk på reise: Å skulle'n der å gjøra?

God sommer!