Til kamp mot riving av kafé fra 50-tallet

Når spørsmålet om riving av et kafébygg på en badestrand som folk har hatt et forhold til siden 1950-tallet kommer opp, da blir det engasjement.

Foten badested

Foten badeplass i Øyenkilen. Mye av striden står om kafébygget til høyre.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Riving av kafébygget på badestranden Foten i Øyenkilen står på dagsorden i Fredrikstad kommune. Det har fått både fastboende i området og andre brukere av stedet til å reagere.

– Dette er en protestliste vi har hatt rundt i butikkene og her har vi samlet underskrifter fra dem som ønsker å bevare Foten badested sånn som det er i dag, forteller Hanne Verbeek og Vegard Olsen i Øyenkilen Vel, og viser fram en tykk bunke papirer med underskritfer.

Mange har gode minner

Kafeteriabygget fra 1950-tallet har en liten vertskapsbolig på toppen. Bygningen er dårlig vedlikeholdt og teknisk etat i kommunen foreslår å rive det for å sette opp noe helt annet. Og det liker brukerne av Fredrikstad kommunes eneste blåflaggstrand dårlig.

– Det er veldig mange som har historie knyttet til dette stedet, både til huset og til området rundt her. Det er mange som har gode minner, sier Hanne Verbeek.

For nettopp på dette stedet omkranset av denne stranda har generasjoner av folk i distriktet lært å svømme og nytt mange somre.

– En av Norges flotteste plasser

Tove og Jan-Erik Bakker

Tove og Jan-Erik Bakker har badet og kost seg på Foten siden de var barn, og benytter også stedet på en vakker septemberdag.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Blant dem som har hatt et forhold til Foten i mange år er Tove og Jan-Erik Bakker:

– Her har vi vært siden vi var bitte små begge to, jeg var med moren og faren min, og du var med dine foreldre, sier Jan-Erik Bakker.

– Det er nydelig og fredelig her, legger Tove Bakker til.

– Jeg tror det må være en av de flotteste plassene i hele Norge, akkurat her, mener ektemannen.

Lover å lytte

Derfor blir politikerne satt til veggs. Folk vil være med på å bestemme hvordan stedet de elsker skal se ut.

– Noe av det vi reagerer på er mangel på involvering og høring. Det har ikke forekommet i det hele tatt, verken med velforeningen, lokalsamfunn eller hytteforening, sier Vegard Olsen i Øyenkilen Vel.

Arbeiderpartiets gruppeleder i Fredrikstad bystyre Atle Ottesen forsøker å berolige de engasjerte brukerne ved å peke på at det kun er vedtatt en anbefaling, ikke en riving.

– Det er bystyret som fatter endelig vedtak i desember, i sitt budsjettmøte. Ordføreren har også varslet at i god tid før det vil det bli avholdt dialogmøter med alle interessegruppene rundt Foten, forsikrer Ottesen.

– Skal det rives, får man bygge det i den samme stilen, for å ivareta en kulturhistorisk arv, sier Vegard Olsen.

Kjemper for Foten

Hanne Verbeek og Vegard Olsen i Øyenkilen Vel kan fortelle Arbeiderpartiets gruppeleder i Fredrikstad bystyre Atle Ottesen om et voldsomt engasjement.

Foto: Merete Kildahl / NRK