Hopp til innhold

Jubler for flere helsesøstre

Neste år kan det bli dobbelt så mange psykologer og helsesøstre i Oslo-skolen. – Det er veldig god stemning nå, sier lederen av Ungdomsrådet.

Maiken Marie Godal Dam og medelever ved Hartvig Nissens skole

Maiken Marie Godal Dam og medelever ved Hartvig Nissens skole gleder seg til å se resultatene av økt satsing på helsesøstre og psykologer i skolen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

For et år siden viste en fersk kartlegging at det i Oslo var tre ganger så mange skoleelever per helsesøster som det helsemyndighetene anbefaler.

Aina Stenersen

Aina Stenersen fra Fremskrittspartiet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Nå kan det blir en endring på det.

I går fremmet nemlig Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Rødt et forslag i helse- og sosialkomiteen om en ny bemanningsnorm for skolehelsetjenesten. SV og Miljøpartiet De Grønne sikrer flertall for forslaget i bystyret.

Frps Aina Stenersen er svært fornøyd.

– Skolehelsetjenesten i Oslo har store mangler i dag, og det er for få helsesøstre. Norsk Sykepleierforbund har sagt de ønsker seg en dobling, nå innfører vi mer enn det, sier hun til NRK.

Spent på resultatene

Ungdommene selv støtter politikerens oppfatning.

– Skoleelever må få hjelp når de trenger det, og ikke behøve å skrive seg på en liste. Helsesøster må bli mer synlig, ha tid til å informere om at de finnes og ha lokaler som er enkle å oppsøke, sier leder av Sentralt Ungdomsråd i Oslo, Maiken Marie Godal Dam.

Sammen med skolekameratene sine på Hartvig Nissens skole beskriver hun også en skolepsykologtjeneste med lange køer og liten tilgjengelighet.

Nå er elevene spent på hva det nye vedtaket kan føre til.

– Det er veldig god stemning. Vi støtter de partiene som støtter oss. Vi gleder oss til å se resultatene.

– Må finne pengene

Øystein Eriksen Søreide

Helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide

Foto: Fouad Acharki / NRK

Det vil koste 77 millioner kroner for å få flere psykologer og helsesøstre til Oslo-skolene.

– Jeg vil anbefale byrådet å slutte å bruke penger på fiffige bygg. Når de har råd til en OL-etat, har de råd til å finansiere barn og unges helse, mener Stenersen fra Frp.

Helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide fra Høyre er derimot ikke fornøyd med at bystyret vil bestemme hvordan bydelene skal organisere dette tilbudet.

– Det er uheldig. Jeg er for å styrke skolehelsetjenesten, og det har vi gjort de siste årene, men lokalpolitikerne må få gjøre sine egne prioriteringer.