Jon Michelet er tildelt Østfoldprisen

Får prisen for å være en østfoldambassadør og et godt forbilde for kommende forfatterspirer.

Michelet

Forfatteren Jon Michelet er årets vinner av Østfoldprisen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Under fylkestingutvalget torsdag ble det klart at forfatteren Jon Michelet er tildelt årets Østfoldpris.

– Jeg ble overrasket og glad. Det er flott å få en sånn pris fordi man kanskje har vært med å sette Østfold litt på kartet, sier Michelet til NRK.

– Hvorfor er du overrasket?

– Jeg har jo vært en kontroversiell person i mange saker i fylket og lokalt også, så det hadde vært fort gjort å tenke at "han fæle raddisen der kan vi ikke gi en sånn pris". Men det har de altså ikke tenkt. Og jeg forsto det sånn at det var enstemmighet i fylkesutvalget om det, og det betyr også at mine hardeste politiske motstandere synes at det andre jeg gjør, med forfatterskapet og det at jeg holder frem Østfold, er noe verdt, fortsetter Michelet.

På fint hotell i Liverpool

– Var du redd for at din fortid som aktiv RV-politiker ville tale i mot deg?

– Nei, jeg trodde nok ikke det, for da var jeg jo folkevalgt og det var jo et legalt parti. Men jeg tenkte kanskje at jeg har vært litt av en kranglefant når det gjelder flyplassen på Rygge og golfbanen på Evje og sånn, og at det ville falle noen tungt for brystet. men så kanskje det har veid opp litt at folk ser på forfatterskapet mitt som viktigere både lokalt og nasjonalt.

Jeg har jo vært en kontroversiell person i mange saker i fylket og lokalt også, så det hadde vært fort gjort å tenke at "han fæle raddisen der kan vi ikke gi en sånn pris".

Jon Michelet

Michelet sier videre at prisen gir en veldig inspirasjon videre i forfatterskapet, og gir ressurser til undersøkelsesreiser.

– Jeg hadde på planen en tur til Liverpool til våren, og nå kan jeg kanskje bo på et litt finere hotell enn det jeg hadde planlagt, jeg tror nok det blir det, smiler Michelet.

Ifølge juryens begrunnelse går prisen til forfatteren fordi han blant annet aldri vært redd for å stå frem med sine meninger.

Østfoldambassadør

– Han er glad i debatt og er en svært hyppig deltaker i offentlige diskusjoner i alle medier, med klart profilerte standpunkter som gjør at han egner seg godt i debattprogrammer i fjernsyn, skriver juryen.

– Juryen for Østfoldprisen ønsker å gi prisen som en anerkjennelse og takk for lang og tro tjeneste for Østfoldkulturen i vid forstand og som en inspirasjon til å fortsette å være en flott østfoldambassadør, et godt forbilde for kommende forfatterspirer og håper han ikke legger lokk på sitt brennende engasjement. Foreløpig er det lite som tyder på det, står det videre i begrunnelsen.

Michelet har lang karriere som forfatter og politiker.

– Jeg ydmyk nå, etter å ha fått prisen sammen med en rallykjører fra Spydeberg og en rocker fra Halden. Dette setter jeg pris på, sier Michelet.

Prisen ble første gang delt ut i 2004. I fjor var det artist Henning Kvitnes fra Halden som fikk prisen.