Jappetid for nybilsalget

Ikke siden jappetiden på midten av 1980-tallet er det solgt så mange nye biler i Norge.

Finn Mikaelsen

Finn Mikaelsen har bytta ut Ford Mondeoen fra 2009, med en speller ny Ford Kuga. Han er dermed en av 150.000 nordmenn som har kjøpt seg helt ny bil i 2015.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

2015 ble nok et rekordår for salg av nybiler i Norge. Når året telles opp har det blitt solgt omtrent 150.000 splitter nye biler i Norge.

Så mange nybiler har vi ikke kjøpt siden vi nynnet på Cheri, cheri lady av Modern Talking mens vi spankulerte inn i bilforetningene for å kjøpe spreke Porscher og børstraktorene Mercedes Geländewagen.

Kåre Lunde, Østfold bilbransjeforening

Lederen i Østfold Bilbransjeforening, Kåre Lunde, tror stabil økonomi er årsaken til rekordsalget.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Ja, 2015 er desidert et rekordår. Det er det tredje beste bilsalgåret i historien, etter toppårene 1985 og 1986. Det sier Kåre Lunde som er leder i Østfold Bilbransjeforening.

El-bil og hybrid-biler øker

Året før var også bra med 144.000 solgte nybiler. I 2015 økte altså dette med 6.000 biler, men nå er det langt mellom bensinslukende luksusbiler.

– Vi ser nå en veldig økning i salg av elektriske biler og hybridbiler. El-biler har 17 prosent av markedet, mens hybrid har over fem prosent, forteller Lunde.

Økning i el- og hybridsalget

Det er en kraftig økning av biler som man kan plugge i stikkontakten.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Det er en økning på cirka fire prosent på begge segmenter.

Lunde tror årsaken til at man ser en økning er at 2015 var et år med fortsatt stabil økonomi. Arbeidsledigheta har holdt seg lavt, og at folk rett og slett har penger.

– Vi ser også at folk kjøper dyrere biler, det gjenspeiler den økonimiske situasjonen vi har i landet, sier Lunde.

Stabil økonomi

Han erfarer at folk bytter bil hvert tredje til fjerde år, og da gjerne til en ny bil, selv om bruktbilmarkedet også går svært godt, ifølge bilbransjeforeninga. Og dette kommer til å holde seg, tror Lunde.

– Ut fra det vi hører fra importørene så ser vi ingen tegn til at dette kommer til å bremse noe særlig.

Ønsker å være trygge og miljøvennlige

Finn Mikaelsen fra Fredrikstad rakk akkurat å komme med på rekordstatistikken for Østfold, der det ble solgt nærmere 11.000 nye biler.

– Jeg synes det er fint at folk kan kjøpe seg nye biler, blant annet på grunn av sikkerhet. En nyere bilpark på veiene er sikrere enn en gammel bilpark. I tillegg er de nye bilene mer miljøvennlige, sier Mikaelsen.

Finn Mikaelsen

Bilkjøper Finn Mikaelsen vil ha en trygg bil for å kjøre rundt med barnebarna i.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Han kjøpte en Ford Mondeo i 2009, og har bytta den inn med en splitter ny Ford Kuga i år.

– Da vi først bestemte oss, så sto det mellom to merker og vi valgte Ford. At folk bruker penger på bil, det må være opp til hver og en, men personlig synes vi det er deilig å ha en ny, sikker og god bil når vi kjører rundt på barnebarna, forklarer bilkjøperen, som også trekker frem miljøaspektet - selv om han sjøl ikke har kjøpt verken el-bil eller hybrid.

– Nei, jeg har kjøpt diesel, ler han, og legger til at også nye dieselbiler har mindre utslipp.