Hopp til innhold

Ikke overrasket over rekordboten

Styrelederen i Bytaxi mener det var som ventet at Oslo kommune kan få bot på 42 millioner kroner.

Drosjer i regnvått Oslo sentrum
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Oslo kommune har fått varsel om at kommunen kan få et gebyr på 42 millioner kroner av klagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA.

Grunnen er at kommunen i flere år har unnlatt å legge TT-kjøringen ut på anbud.

- Dette kom ikke som en overraskelse, sier Jarle Kanaris, som er styreleder i Bytaxi.

Det var også Bytaxi som klagde kommunen inn for nemnda.

I tjue år har Oslo taxi hatt monopol på jobb- og fritidsreiser for eldre og andre som trenger spesialtransport. Avtalen er verdt omlag 150 millioner kroner i året.

Må rydde opp

Kanaris mener det er på tide at kommunen rydder opp, og da bør de starte med seg selv.

- Oslo kommune har i årevis brutt loven om offentlige anskaffelser. Det har rammet alle andre aktører som kunne tenke seg å legge inn anbud, sier styrelederen.

Gebyret som Oslo nå har fått varsel om er visstnok det største gebyret som noen gang er ilagt av KOFA. Kommunen har to ukers frist til å uttale seg i saken.

Skylder på bystyret

Byråd for helse og eldre Sylvi Listhaug vil ikke påta seg skylden for at kommunen nå kan få en bot på 42 millioner kroner.

- Byrådet var godt i gang med å anbudsutsette TT-ordningen i 2007. Hadde bystyret hørt på advarslene byrådet kom med, så kunne denne situasjonen vært unngått, sier Listhaug.

Men byråden lover å rydde opp.

- Jeg skal i hvert fall sørge for å få TT-tjenesten ut på anbud slik at vi følger regelverket. Så må vi gå inn i den avgjørelsen til KOFA, studere den nøye for å finne ut hva vi gjør videre med den.