Hopp til innhold

Har bestilt blåtungevaksine

Mattilsynet forbereder seg på at dyresykdommen kan komme til Norge.

Sauer

Blåtunge kan være dødelig for sauer.

Foto: www.colourbox.com

Enn så lenge er dyresykdommen blåtunge ikke påvist i Norge, men den har spredd seg raskt nordover via Danmark og Sverige de siste årene.

Derfor ønsker Mattilsynet å være forberedt på mulige utbrudd i norske besetninger.

300.000 vaksinedoser er nå bestilt.

- Lite sannsynlig med vaksinering før sykdommen kommer

- Men det er lite aktuelt å starte vaksinering uten at sjukdommen er påvist her i landet, med mindre vi skulle bli omfattet av restriksjoner som følge av utbrudd i naboland, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i Mattilsynet.

Det bestilte antallet vaksinasjonsdoser tilsvarer et beregnet behov for vaksinering av aktuelle dyr innen en sperresone på cirka 20 km rundt utbruddsstedet.

Mattilsynet opplyser at produksjonskapasiteten for vaksinen er såpass god at det bør gå raskt å få nye leveranser dersom det skulle bli påkrevet.

Har allerede fått konsekvenser for norske bønder

Selv om blåtunge ennå ikke er påvist i Norge, har sykdommens utbredelse i Sverige allerede fått konsekvenser for Østfold-bøndene.

Den norske avlsorganisasjonen Geno erklærte i fjor høst at den ikke ville ta imot Østfold-kalver ved sin teststasjon på Øyer.

Årsaken var frykt for blåtungesmitte fra Sverige, selv om smitten altså ikke er påvist i Østfold ennå.

Oppfordret til importstopp av dyr

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) har oppfordret til importstopp av levende dyr .

- Jeg oppfordrer alle til å ta felles ansvar og gjøre det som er mulig for å forhindre at denne alvorlige sykdommen kommer hit til Norge. Det viktigste tiltaket er å avstå fra å importere levende drøvtyggere, sa Brekk i september i fjor.

Vaksinasjon i store deler av Sør-Sverige

I Sverige pågår nå vaksinasjon av alle aktuelle dyr i et område som omfatter store deler av Sør-Sverige.

- Vesentlig for vår vurdering av vaksinering vil være den løpende situasjonen i våre naboland, først og fremst Sverige. Årstid og klimatiske forhold spiller også inn. Vi ligger i utgangspunktet klimatisk i randsonen for utbredelse av blåtunge, men grensen har beveget seg raskt nordover de seneste årene slik at utbrudd i de sørligste delene av landet ikke kan utelukkes. Vår gunstige geografiske beliggenhet gjør at det uansett er lite sannsynlig at sjukdommen vil kunne bli endemisk i Norge, sier Åmdal i Mattilsynet.

Rammer drøvtyggere

Blåtunge er en sykdom som rammer drøvtyggere - særlig sau og storfe.

Sykdommen er ikke i seg selv smittsom, men den smitter ved hjelp av insektet sviknott.

Den kan være dødelig for sauer.

Sykdommen har sitt navn etter et av symptomene som gjerne viser seg hos sau - nemlig at tungen hovner opp og får en blålig farge.