Hopp til innhold

Hærverk på kirkegården

Vandaler veltet flere gravstøtter og tagget okkulte symboler på kirkegården i Asker i natt.

Vandalisme Asker
Foto: Asker kommune

- Dette er en veldig trist beskjed å få når man kommer på jobb om morgenen, sier kirkesjef i Asker, Marianne Uri Øverland.

Omvendte kors

I alt sju gravsteiner har blitt veltet, og flere små trekors er blitt snudd opp-ned. På hoveddøra til Asker kirke og på døra inn til det gamle kapellet er det tagget et pentagram. Tegnet blir ofte brukt som et symbol for mørke, magiske krefter.

Minnestøtte

Ordfører Morten strand ved den tilgrisete minnestøtten.

Foto: Asker kommune

Også på minnestøtten over falne i annen verdenskrig, som ligger like ved kirkegården, et det malt tekst og symboler på begge sider, blant annet et omvendt kors.

- Dette er både trist og totalt uforståelig. At noen utfører slike handlinger på minnesmerker over folks aller kjæreste, er bare ikke til å fatte. Det sa ordfører Morten Strand til kommunens hjemmesider etter at han hadde inspisert hærverket.

Skal rydde opp raskt

Vandalisme på kirkegård
Foto: Asker kommune

Kirkesjef i Asker, Marianne Uri Øverland, sier de har tatt kontakt med pårørende til gravene som er blitt utsatt for hærverk.

- Det er trist og leit at noen går løs på en kirkegård på denne måten. Dette er jo et sted der man skal hedre dem som er døde. Derfor håper vi heller ikke at noen av de pårørende skal komme hit og oppleve at gravene til deres nærmeste er veltet, sier Øverland.

Kirkesjefen vil ikke spekulere for mye på hvem som står bak ugjerningene:

- Dette kan være et resultat av ungdommelig overmot, men det kan også være noen som har en organisert tanke bak dette. Dette har vi overlatt til politiet å undersøke. Det er der etterforskningen skjer, sier Øverland.

Vandalisme på kirkegård
Foto: Asker kommune

 Kirkesjefen forteller at ansatte på kirkegården og i Asker drift nå går over over hele kirkegården for å fjerne tagging og rette opp gravminner.

- Vi kommer ikke til å gi oss for dagen før alt er ryddet opp, forteller hun.