Mot ny rekord i grensehandel på Svinesund

Grensehandelen på Svinesund skyter ny fart, og vokser raskere enn handelen innenlands. NHO mener økt grensehandel er en av årsakene til svakere innenlandshandel.

Video Norske kjøttpriser er på vei opp

Matvarer er den viktigste varegruppen som trekker nordmenn over grensa for å handle på Nordby i Strømstad.

Foto: Nyhetsspiller

Det går mot enda et rekordår for Grensehandelen på Svinesund. Fjorårets rekord på nesten 4,1 milliarder kroner vil toppes i år, viser prognosen til senterleder Ståle Løvheim på Nordby Shopping i Strømstad.

– Vi styrer mot en omsetning for 2017 på rundt 4,3 milliarder kroner. Det er noen usikkerhetsfaktorer, men det blir nok rekord i år også, sier han.

Han anslår veksten på Nordby i august til rundt 4 prosent.

Nordby Shopping Center, Svinesund

Nordby shopping styrer mot et nytt rekordår og en omsetning på rundt 4,3 milliarder.

Foto: Rainer Prang / NRK

Blant usikkerhetsfaktorene er hvor stor julehandelen blir, og dessuten værforholdene. Dårlig vær gir normalt flere besøkende på kjøpesenteret noen få kilometer sør for Svinesundsbrua.

Lavere vekst her hjemme

I går slo SSB fast at detaljhandelen her hjemme sank med 0,6 prosent fra juli til august. Nivået er likevel noe høyere enn i august i fjor, 2,8 prosent. Veksten er lavere enn for grensehandelen på Svinesund.

Regiondirektør i NHO Østfold, Roald Gulbrandsen, peker på grensehandelen som en grunn til at innenlandshandelen dabber av.

– Den viktigste årsaken vi har sett i sommer er at vi har en betydelig økning av folk som drar til Sverige for å handle. Grensehandelen har skutt ny fart nå. Det andre er at folk er mer prisbevisste, fordi vi har en usikkerhet i arbeidsmarkedet.

Mat er viktig driver

På Nordby er det en varegruppe som særlig får kunder fra hele Østlandet til å sette nesa mot Svinesund.

– Lokomotivet er mat, og så lenge maten i Norge blir dyrere, er det bra for oss, slår senterleder Ståle Løvheim fast.