Gjeninnfører totalforbud mot ild i skog og mark

Etter en ny periode med varmt og tørt vær har brannvesenet i flere kommuner på Østlandet gjeninnført totalforbudet mot å gjøre opp ild.

Lyngbrann Mysuseter

Onsdag kveld måtte brannvesenet rykket ut på en lyngbrann ved Mysusæter i Oppland. Nå gjeninnfører brannvesenet totalforbud flere steder.

Foto: Even Luseter / NRK

Skogbrannindeksen til Yr viser at det er økende skogbrannfare flere steder i landet, etter en ny periode med varmt og tørt vær.

I alle fylkene Østafjells er det nå stor brannfare fremover. I Østfold, Hedmark og Oppland er faren meget stor.

Onsdag kveld begynte det å brenne i terrenget på Mysusæter i Sel kommune i Oppland. Brannvesenet brukte to timer på å få kontroll over brannen, som en periode var i ferd med å spre seg til flere hytter i området.

Ifølge meteorologene vil farenivået trolig også holde seg på dette nivået eller øke framover, ettersom det ikke er ventet nedbør de neste dagene.

Laster Twitter-innhold

– Det er helt vilt. Det været vi har hatt både i mai og juni, og det ser ut til å bare fortsette. Det er nesten det villeste været jeg har vært borti. Det blir litt kaldere på tampen av denne uka, men fra neste uke er vi oppe i 25 grader igjen, sier statsmeteorolog Siri Wiberg til NRK.

– Utvis den største forsiktighet

Flere brannvesen har derfor valgt å gjeninnføre totalforbudet mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark.

«I nærheten av» defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale.

Geert Olsen

Geert Olsen i Indre Østfold bran og redning ber folk om å være ekstra varsomme i tiden som kommer.

Foto: Indre Østfold brann og redning

Forbudet inkluderer bruk av alle typer griller og utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes, også på tilrettelagte grill- og badeplasser.

– Det regnet som har kommet, har ikke vært nok, det har tørket opp. Vi var ute og sjekket i skogen i går og det var utrolig tørt. Brannfaren er meget høy, og stigende. Brannindeksen vil skyte i været i løpet av få dager, sier Geert Olsen, som er leder for forebyggende avdeling i Indre Østfold brann og redning, til NRK.

Også Sarpsborg, Halden og Nedre Romerike brann- og redningsvesen har valgt å gjeninnføre totalforbudet.

Skogbrann i Moss

Store styrker fra brannvesenet måtte rykke ut da det begynte å brenne i skogen nord for Moss sentrum forrige uke. 100 boliger ble evakuert.

Foto: Mosseregionen interkommunale brann og redning

Trekker tilbake tillatelse til å gjøre opp ild

Brannvesenet ber også om at man utviser stor forsiktighet i forbindelse med eventuell skogsdrift, og minner om at bruk av kjetting ikke er tillatt.

Skytterlag må vurdere brannfare som følge av sine aktiviteter.

De minner samtidig om at det fra 15. april til 15. september er forbudt i hele landet å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

– Eventuelt gitte tillatelser trekkes tilbake inntil videre, skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen på sine nettsider, og presiserer at dette gjelder deres eierkommuner Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Nittedal, Fet, Sørum og Aurskog-Høland, samt Rømskog.

Laster Twitter-innhold