På de grønne åkrene ved Hafslund hovedgård i Sarpsborg utspiller det seg scener som kan bringe tankene til rismarkene i Asia. Nede i jordbæråkeren jobber ivrige skikkelser seg bortover raden kledd i karakteristiske stråhatter. Det er drøyt femti vietnamesere som har tatt på seg jobben med å skaffe oss de norske jordbærene.
– De kommer fra Vietnam kun for å plukke jordbær. De har slektninger her i Norge, som har fått tak i folkene for meg, sier jordbærprodusent Per Isingrud.
Godt trent
– Hattene skjermer oss mot sola og hjelper oss også når det er kaldt, sier Nga Nguyen Thi.
Foto: Joachim Ose / NRKNga Nguyen Thi er norskvietnameser, bærplukker, og også tolk og arbeidsleder. Hun forteller at de alle er godt vant med å jobbe på sittende eller på knær i åkeren, de driver med jordbruk i hjemlandet. Og de får betalt det tredobbelte av lønna i Vietnam med å jobbe i to måneders tid som jordbærplukkere i Norge.
– Vi starter halv seks hver morgen. Da tar vi med vogn, kasser og tolv kurver.
– Hattene har folk med seg fra Vietnam. De hjelper fint med skygge for sola, og samtidig hjelper de hvis det blir kaldt.
Per Isingrud har produsert jordbær ved Hafslund i ti år. I sommer har han 270 mål med bær klare.
Foto: Joachim Ose / NRK– Det er 55 som plukker Corona-bær her i dag, sier jordbærprodusent Per Isingrud. Det er de jordbærene som folk flest syns smaker best.
Nordmenn vil ikke og kan ikke
Isingrud har ingen norske bærplukkere nå. Det skorter på både vilje og evne, har Isingrud erfart.
– Ingen vil og ingen kan, hevder Isingrud, de er for late, rett og slett. Det er bare slik det er, sier Isingrud. Vi har hatt flest plukkere fra Polen, men der også er den yngre generasjon lite interessert.
Storprodusent i Østfold
Isingrud er opprinnelig fra Kløfta, men har bær i Østfold fordi sesongen kan starte tidligere. Han har drevet med bær siden 1982, og har produsert jordbær på Hafslund siden 2005.
De vietnamesiske bærplukkerne tjener 110,- per time. Noe som ifølge Nga Nguyen Thi tilsvarer det tredobbelte av lønna hjemme.
Foto: Joachim Ose / NRK– Her i Sarpsborg høster vi på 270 mål. Det er mye bær, hehe.
På en fredag er det ikke de fullt modne bærene som plukkes, men de lys rosa, som trenger et par dager til. De kan sendes litt lenger vekk og være klare til å kjøpes og spises på mandag.
– Fredager er dagene det plukkes minst bær, sier Isingrud.
– Grossistene kjører normalt ikke ut bær på fredager og lørdager, unntatt til spesialforretninger som skal ha ferske bær i helga.