Hopp til innhold

Fra rødliste til svarteliste

Nå er villsvinet vurdert til å ha svært høy økologisk risiko i norsk natur.

Villsvin

REPRODUSERES RASKT. Ungene fødes etter 100-140 dager (115 dager i snitt). Kullet består vanligvis av 4-8 unger, selv om kull på opp mot 12 unger kan regnes som normalt.

Foto: Colourbox.com

I steinalderen var villsvin vanlig i store deler av Skandinavia. Etter hvert døde arten imidlertid ut de fleste steder, og har vært borte fra norsk fauna siden siste mellomistid.

I Sverige overlevde villsvinet lengre, men forsvant helt på slutten av 1600-tallet.

De siste 100-150 årene har arten vært forsøkt gjeninnført en rekke ganger i Norge og i andre nordiske land, og den svenske villsvinstammen var i 2010 trolig på rundt 100 000 dyr.

Villsvinet har relativt hurtig også etablert seg i Norge, men i Norge finnes det ingen eksakte tall på hvor mange dyr det kan være snakk om.

I Aremark i Østfold har jegere de senere årene skutt et hundretall dyr.

Les også:

Villsvin

RØMTE FRA OPPDRETT. Svenske villsvin har invadert grensestrøkene sør i Østfold. Ingen vet hvor mange de er.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Innvandret fra Sverige

I Sverige har utsetting og rømming ført til at det har etablert seg en livskraftig bestand i de sørlige delene av landet.

Denne bestanden har de siste 20-25 årene økt kraftig, skriver Artsbanken på sine nettsider.

I 2006 ble det skutt 25 000 villsvin i Sverige.

Spredning fra Sverige har medført at det siden rundt 1990 har vært etablert en bestand i Sør-Norge øst for Glomma og opp til Trysil, med årlige ynglinger i kommunene Aremark og Halden.

Villsvinet kan bli nesten to meter langt, og kan veie opp mot 200 kilo.

Villsvin

LOVLØS 12 MÅNEDER I ÅRET. For fem år siden dukket det første villsvinet opp i skogkanten i Aremark. I Norge er dyret erklært uønsket, og det er ingen begrensninger i jakten.

Foto: Gerhard Lachs/Code 20416 / SCANPIX

Svartelistet

Fra Sverige er det kjent at villsvinet gjør skade på jordbruksprodukter, hager og rekreasjonsområder.

I Norge er villsvinet nå vurdert til å ha svært høy økologisk risiko, og havner dermed på svartelista.

Denne vurderingen er basert stor sjanse for permanent etablering i Norge, og at arten er bærer av sykdommer og parasitter, deriblant trikiner.

Villsvin har dessuten en påvirkning på plantesamfunn og naturtyper gjennom gjentatt roting og graving i skogen og lysåpninger.

For noen stedegne arter er dette negativt. Det kan eksempelvis hindre fremveksten av nye unge løvtrær. For enkelte arter kan villsvinets roting og graving være positivt.