Hopp til innhold

Ett års fengsel for banksvindel

Mann og kone dømt i den store banksvindelsaken i Østfold.

Hus brukt i svindel
Foto: Håvard Wien / NRK

Begge er involvert i det som omtales som en av norgeshistoriens største banksvindler, og ble i dag dømt i tingretten.

De to personene, en mann og kona, er blant over 30 siktede i den store boligsvindelsaken som har utspring i Østfold.

Stor erstatning

Paret er blant annet tiltalt for å ha skaffet seg boliglån på falske premisser, og for å ha jukset med forsikringsopplysninger.

Mannen ble dømt til ett års fengsel og må betale DnB NOR over 2,6 millioner kroner i erstatning. I tillegg må han betale IF skadeforsikring nærmere 250 000 kroner.

Kona ble dømt til samfunnsstraff i 90 timer.

LES OGSÅ:

10-12 sentrale personer

Aktor i saken, Nils Vegard, sier til NRK.no at saken fortsatt etterforskes og at man har flere påtaleavgjørelser klare i tiden fremover. Han er fornøyd med dommen som falt i dag.

– Jeg har bare skummet igjennom dommen, men jeg konstanterer at retten har vurdert denne saken på samme måte som det vi har gjort. Og det må jeg si er veldig bra, sett fra vår side av saken, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aktor Nils Vegard

Aktor Nils Vegard.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Vegard opplyser også at det totalt sett skal ha vært 30-40 mennesker involvert i banksvindelsaken, enten som siktede eller mistenkte. Det har imidlertid ikke vært helt klart hva disse personene har hatt av skyld selv.

– Det har sikkert vært 30-40 mennesker involvert totalt, ikke flere. Men vi kan si at vi har en 10-12 mennesker som har vært sentrale i disse sakene, sier Vegard.

Lurt til svindel

Paret kjøpte en eiendom på Skåraåsen i Fredrikstad. Her oppga de tiltalte at huset var på 131 kvadratmeter, nyoppusset og verdt over to millioner kroner - mens det i realiteten var et falleferdig hus på 91 kvadratmeter.

Se video om boligsvindelen her:

Video BANK-BOLIG-280910-OS18-172236-SI_OS.mp4

Huset ble kjøpt via en av hovedmennene i saken - det ble klekkelig forsikret og brant i 2007.

I retten forrige uke hevdet de to at de selv ble lurt til å medvirke til svindel.

Finansnæringens Hovedorganisasjon har beregnet at omlag 100 millioner kroner er betalt ut til svindlerne som boliglån og forsikringsutbetalinger på falske premisser - store deler av disse pengene skal være gått tapt.