Dyrket cannabis i byen

To menn er dømt til samfunnsstraff for å ha oppbevart drøyt tre kilo hasj i en leilighet i Fredrikstad sentrum. De to har tilstått at de hadde dyrket noe av cannabisen selv.

Tingretten

Illustrasjon: To menn innrømmet i tingretten å ha dyrket hasj i Fredrikstad.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Inne i en leilighet den ene av de to disponerte fant politiet det de karakterisere som en profesjonell cannabisplantasje.

Vinduene var dekket for, det var 36 planter og vanningsutstyr med pumper og luftrenser.

I tillegg beslagla politiet drøyt tre kilo med tørka planter som står på narkotikalisten, 12 digitalvekter og 4000 lynlåsposer.

I retten forklarte den ene at produksjonen starte i 2013, mens de tre første forsøkene var mislykket. Først fjerde gang fikk de en avling de kunne bruke.

Men på dette punktet ble de ikke trodd av Fredrikstad tingrett. Retten trodde heller ikke noe på at de skulle selge vekter og poser via finn.no.

Tatt etter tips

Etterforskningen av denne saken startet fordi politiet hadde fått et tips om at den ene av de to mennene i tjueårene omsatte narkotika.

Da han ble stanset av politiet ved MC Donalds i Fredrikstad en dag i mars i 2014 var han synlig nervøs. Under ransaking fant politiet hasj, narkotisk sopp og tabletter.

Nøkkelknippet hans ledet fram til en leilighet som en kamerat leide. Det var her plantasjen ble funnet, sammen med tørket cannabis 268 gram hasj samt 200 tabletter.

Denne kameraten tilstod at han kjente til at hans gamle skolekamera oppbevarte hasj i hans leilighet.

Tilstod noe

Begge kom med delvis tilståelser i retten. De innrømmet blant annet at de hadde hatt en plantasje og oppbevart mer enn en kilo cannabis.

Retten mente at et utgangspunkt for straffen måtte være ubetinget fengsel og var i tvil om det var forsvarlig å følge aktors påstand om samfunnsstraff.

Saken er to år og fem måneder gammel og de to tiltalte har opplyst at de har sluttet med narkotika og er i fast arbeid.

Etter en samlet vurdering ble de to dømt til henholdsvis 201 og 150 timer samfunnsstraff.