Det er ikke lett å være eggprodusent i Nortura denne uken.
21 millioner egg på en uke
Vanligvis spiser nordmenn i gjennomsnitt ett egg annenhver dag.
I påsken spiser vi derimot ett egg hver eneste dag.
Det betyr at vi på landsbasis spiser 21 millioner egg i påsken.
Bøndene må produsere for fullt dersom nordmenn skal holdes med egg i påsken, ifølge informasjonssjef i Nortura, Tine Komissar.
- Vi er nødt til å doble innsattsen rett og slett. Folk spiser faktisk dobbelt så mange egg i de fem påskedagene. Lagrene våre blir fullstendig tømt også, sier Komissar.
Ingen jevne og fine egg
For å klare å skaffe så mange egg, hjelper det ikke bare å intensivere hentingen i hønsehusene.
Vi må også nøye oss med forskjellige størrelser på eggene.
- Det er ikke så jevne og fine egg som blir tatt ut til forbrukeren i påsken som ellers i året. Vi er nødt til å bruke både mindre, mellomstore og store egg for å klare å dekke behovet, sier Komissar.
Har gjort avtaler med hønene
Eggprodusent i Råde i Østfold, Hans Christian Kihl, og hønene hans er blant de som må se langt etter påskeferien i år også.
Kihl forteller om full fart i hønsehuset og at eggene kommer på løpende bånd.
For totalt skal 250.000 østfoldhøner fordelt på 50 eggprodusenter forsyne oss med dobbelt så mange egg denne uken.
- Nå har vi gjort en god avtale med hønene, så de har stått på ekstra nå i påsken og sørget for at alle får eggene de har lyst på, sier Kihl.
Og for Kihl er dette viktig at alle får nok egg i påsken.
- Vi er opptatt av at alle får rett kosthold i påsken, for du blir som du spiser, sier Hans Christian Kihl, eggprodusent i Råde i Østfold.