Byggeboom i Groruddalen

De neste 20 årene er planen at det skal bygges 37.000 boliger i Groruddalen, sier Ståle Hagen, som er byrådssekretær for byutvikling i Oslo.

Groruddalen

Oslo ligger an til å få 200 000 flere innbyggere i løpet av de neste tjue årene. Byrådet ser for seg av halvparten av dem skal bo i Groruddalen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Halvparten av boligbyggingen i Oslo fremover kommer til å skje i Groruddalen. 37 000 nye boliger regner plan- og bygningsetaten med i området de neste tjue årene.

- For noen år siden var byutviklingen på Skøyen. Så har den gått videre innover indre by, oppover i Nydalen og bygges det på Ensjø, Løren og Hasle. I tillegg er Økern et stort hull. Dette tror vi vil spre seg videre oppover til Groruddalen, sier Ståle Hagen, som er byrådssekretær for byutvikling i Oslo.

Når utbyggingen i fjordbyen og Ensjø er ferdig, vil Grorddalen altså bli det nye, store byutviklingsområdet.

Vil ha flere rekkehus

Byggingen skal i stor grad skje ved trafikknutepunkter og der det i dag er brakker, grushauger og lager.

- Mange av disse tomtene har et stort potensial til å bli mye bedre. Der kan man både bygge boliger og man kan bygge næringsvirksomhet.

Byrådet ønsker seg både blokker, eneboliger og rekkehus i Groruddalen.

- Det er ganske mange leiligheter i Groruddalen i dag. Vi har sett på en del prosjekter og vi vil be om alternativer som rekkehus og småhus. Det er det behov for i Oslo. Mange flytter jo i dag til Lørenskog, Langhus og Nittedal, men vil gjerne beholde dem i hovedstaden.

Stopper ikke etnisk norsk fraflytting

For litt siden kom det frem at etnisk norske innbyggere i stor grad flytter fra Groruddalen, og at flerkulturelle vil være i flertall om fem år.

Byrådet har ikke noe behov for å stoppe denne utviklingen.

- Vi kommer ikke til å hindre noen til å flytte til eller fra ulike deler. Det er en privatsak hvor man ønsker å bo, sier Hagen.

200 000 flere innbyggere

Oslo ligger an til å få 200 000 flere innbyggere i løpet av de neste tjue årene. Byrådet ser for seg av halvparten av dem skal bo i Groruddalen.

- Vi vil ruste opp Groruddalen sånn at det blir bedre kvaliteter også i de områdene som i dag ikke ser så bra ut

I tillegg skal det fortettes spesielt rundt trafikk-knutepunktene i Groruddalen. På Furuset er man allerede i gang med en idèkonkurranse der man ønsker seg opptil 2.000 boliger. Andre steder er Breivollbyen like ved Bryn.

- Hvis vi får inn variert boligbebyggelse, mer urbane kvaliteter og fortetting rundt knutepunktene, så tro vi at Groruddalen vil bli et veldig attraktiv område fremover, sier Hagen.