Bekymringsmeldingene hoper seg opp

– Man kan ikke se bort ifra at det bor barn i Eidsberg kommune som lever under alvorlig omsorgssvikt.

Monica Berge Tukh

Monica Berge Tukh, barnevernsleder i Eidsberg.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Når man leser meldingene får man vondt i magen. Man kan ikke se bort ifra at det bor barn i Eidsberg kommune som lever under alvorlig omsorgssvikt.

Barn med foreldre som ruser seg og blir utsatt for vold er ikke garantert å få hjelp når de bor i Eidsberg. Barnevernet i kommunen har nå 44 saker som venter på å bli undersøkt.

Det kom fram da barnevernsleder Monica Berge Tukh orienterte politikerne om tilstanden i barnevernssektoren tirsdag kveld.

44 meldinger ligger på vent

44 meldinger blir sett på som så alvorlige at de skal undersøkes, men de ligger på vent.

– I de sakene er det en mulighet for at flere barn må flytte hjemmefra, sier Tukh til NRK.

I tillegg er barnevernet i gang med å undersøke 39 saker. I de fleste tilfellene klarer de ikke å holde tidsfristene som er satt i loven.

– Vi har fristbrudd på disse sakene fordi det er et stort press på tjenesten. Vi har ti ansatte, og alle har en stor saksmengde som gjør at de ikke klarer å påta seg nye undersøkelser. Da blir de dessverre liggende på vent, innrømmer Tukh.

– Håper politikerne forstår alvoret

Konsekvensen er at unger og foreldre må vente lenge på hjelp, og det er ingen bedring i sikte.

– I snitt mottar vi fire nye bekymringsmeldinger for barn hver uke. Fra august til nå har vi i snitt mottatt nærmere ti meldinger, forteller barnevernslederen.

Barnevernet samarbeider med andre etater for å få unna saker, men de trenger også flere folk, mener Tukh.

– Vi håper at politikerne forstår alvoret og ser nødvendigheten av at vi får tilført noen ekstra stillinger, slik at vi får tatt unna undersøkelsene og gitt barna og familiene god hjelp.