Her lærer barna å lage egne dataprogram

Folk flest klarer å håndtere en PC, men få vet hva som faktisk skjer inne i maskinen.

De aller fleste klarer å håndtere en PC, men få vet hva som faktisk skjer inne i maskinen. Den frivillige organisasjonen Lær Kidsa Koding ønsker å gjøre noe med dette. Og i høstferien ble barn og ungdom i Halden satt på skolebenken for å lære.

Lær Kidsa Koding holder kurs for barn og unge i høstferien.

Egentlig har de skolefri og burde vært hjemme. Men på Høyskolen i Halden er det full undervisning.

– Jeg tenke først at det der ser veldig komplisert ut. Men det var faktisk ikke så veldig vanskelig, sier Ann-Christin Sarmiento Olsen som nå lærer seg dataens hemmeligheter.

Ann-Christin Sarmiento Olsen

Ann-Christin Sarmiento Olsen ofrer høstferien for datakurs.

Foto: Tomas Berger / NRK

Nærmere 50 barne- og ungdom er på skoen for å lære seg å kode.

Det er den frivillige organisasjonen Lær Kidsa Koding som står bak. Her får barna lage egne dataprogram, og bli kjent med hva som befinner seg under skallet på en PC. Målet er å øke interessen for IT-studier.

– Jeg har laget et program der jeg kan lage firkanter i forskjellige farger ved å trykke inn en knapp. Hvis jeg trykker kan jeg også lage rundinger. Så har jeg gjort så det kommer opp et bilde, sier William Saintenoy Johansen.

– Jeg har laget en tegneserie, forteller Ann-Christin.

Å lage en animert fortelling er en måte å vise at det går an å kontrollere en datamaskin. Noe forkunnskaper trenger man ikke, men det er en fordel å fikse mattematikk.

– Jeg er jo glad i matte. I hvert fall synes jeg det er ganske gøy å gange, sier Ann-Christin.