Hopp til innhold

Avduket «Eidsvoll Plads» i København

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell i København og visestortingspresident Ingjerd Schou var med å skape enda tettere bånd mellom Norge og Danmark på 17. mai.

Eidsvoll Plads

Fra og med i dag heter denne plassen i den danske hovedstaden Eidsvoll Plads.

Foto: Nora Thorp Bjørnstad/NRK

Stortingsrepresentant og visestortingspresident Ingjerd Schou (H) feirer nasjonaldagen i den danske hovedstaden København.

Der var hun med på å gjøre båndene mellom Norge og Danmark enda tettere.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell i København avduket på selveste 17. mai et skilt, og kunngjorde at plassen som tidligere het Oslo Plads fra i dag offisielt blir hetende Eidsvoll Plads – akkurat som plassen foran Stortinget.

– Det er utrolig hyggelig og veldig rørende, sier Schou til NRK.

En festuke til ende

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou holdt tale for de fremmøttet i København etter at Eidsvoll Plads var avskiltet.

Foto: Privat

Det er det danske Folketinget som har tatt initiativ til å døpe plassen Eidsvoll Plads.

– Jeg synes at det er helt fantastisk. Det initiativet som Folketinget har tatt, og de arrangementene, markeringene og den feiringen som er i Danmark tror jeg ikke har vært så synlig for mange hjemme i Norge. Men når man kommer ned hit, så er det en hel festuke til ende, og det er mange arrangementer både i forkant og etterkant som viser vår felles historie.

På skiltet som ble avduket i 10-tiden på Norges nasjonaldag står det skrevet følgende:

«Eidsvoll Plads – Navngivet i anledning af 200-års jubilæet for Norges grundlov, vedtaget på Eidsvoll den 17. maj 1814».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avduking av Eidsvoll Plads

Ingjerd Schou ved dåp av Eidsvoll Plads i København. Med Folketingets viseformann Bertel Haarder og norsk ambassadør til Danmark Ingvard Havnen.

Foto: Privat

Både symbolsk og rent faktisk

At det var nettopp den aktuelle plassen som ble hetende Eidsvoll Plads er ikke helt tilfeldig. På plassen står nemlig også statuen «De to søstre» av Ørnulf Bast, som også sto for utsmykkingen av rådhuset i Oslo.

De to søstre

Statuen «De to søstre» ble gitt til Danmark som gave fra nordmenn i 1949.

Foto: NRK

Statuen har inskripsjonen «Norge takker Danmark 1940-1945» og ble gitt som en gave til Danmark fra det norske folk i 1949.

– Det er en gave som viser takken til Danmark, for det arbeidet og de 32 tonn mat som Danmark ga til Norge under 2. verdenskrig. Nå har også plassen fått sitt navn, sier Schou og legger til;

– Eidsvoll hjemme og Eidsvoll her, det er symbolsk, men nå også rent faktisk.