Hopp til innhold

Assidiq: – Politiet bør se på dette

Netthetsen mot bedende muslimske turister i Fredrikstad bør bli en politisak, mener Yousef Assidiq i organisasjonen JustUnity.

Per Yousef Assidiq.
Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Jeg syns politiet bør se på dette. Det har vært mye av det i det siste. Jeg tror ikke nødvendigvis disse folkene ønsker å utøve vold. Men det kan være noen som leser det, og tenker at "ok, hvis de tenker det, så kan jeg gjøre det". Så da kan det bli slik at det legitimeres bruk av vold, sier Assidiq.

Etter at en gruppe turister fra De Arabiske Emirater hadde en bønnestund under gangbrua i Fredrikstad sentrum publiserte Fredrikstadavisa bilde om hendelsen på sin nettside og på Facebook. Dette ble fulgt opp med tidvis sterkt rasistiske utsagn fra flere postere. Fredrikstadavisa har nå fjernet sin sak, og lagt ut en oppfølger om hvorfor de har gjort det.

Netthets mot muslimske turister på Facebook

Bildene ble blant annet spredt på Facebook av en trebarnsmor fra Fredrikstad. Hun sier til Fredriksstad Blad at hun ber om unnskyldning og føler seg truet i etterkant.

Foto: Faksimile: Facebook/Fredrikstadavisa

– Det er utrolig trist. På nettet virker det som om de kan fyre seg opp over hva som helst.

Ønsker ikke å sjenere

På spørsmål om folk kan ha blitt provosert til hetsing av selve bønneakten, så sier Assidiq at det ikke alltid er slik at det er en moské i nærheten når det er tid for bønn. Og da prøver folk å finne steder der de ikke er til sjenanse for andre.

– Jeg har bedt på Gardermoen, Oslo S, på kjøpesentre. Da finner jeg et hjørne som er rolig, og ikke mange andre mennesker. Det hadde vært noe annet om de hadde satt seg ned i gågata. Her virker det som om de prøvde å finne et rolig sted der de kunne be i fred, og andre kunne slippe å se det.