Alle grenseoverganger åpner 6. oktober

Alle grenseoverganger til Norge åpnes neste uke. For beboere i grensetraktene betyr det mye.

Riksgrensa på Svinesund er stengt med bildekk og skilter.

ÅPNES: Alle grenseovergangene som har vært fysisk sperret, åpner 6. oktober.

Foto: Sara Vilde Solås

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Fra midnatt 6. oktober er det slutt på dekk, bommer og fysiske sperringer på grenseovergangene inn i landet.

– Vi har hatt veldig mye problemer, så hvis de åpner grenseovergangen her er det fantastisk, sier Gunnar Mosling.

Han og kona bor akkurat på svensk side av grensen ved Östervallskog. Under pandemien har de kjørt syv mil for å få hentet posten.

Alice og Gunnar Mosling.

NRK besøkte Gunnar og Alice Mosling tidligere i år. Den eneste veien ut av gårdsplassen deres krysser grensa inn i Norge.

Foto: Christian Nicolai Bjørke

Når de kjører ut av gårdsplassen sin, må de nemlig krysse grensen til Norge. Vanligvis har ikke dette vært et problem. De har kjørt videre og inn på en vei som tar dem tilbake til Sverige for å hente posten.

Men under pandemien har alle disse små grenseovergangene vært fysisk stengt.

Det blir det imidlertid slutt på nå.

Fra 6. oktober åpnes alle grenseovergangene.

– Da blir det 800 meter i stedet for syv mil til postkassa. Det blir fantastisk, sier Mosling.

Kommunene skal sette opp nye skilt

– Kommunene har fått i oppdrag å sørge for at det finnes et testtilbud knyttet til disse grenseovergangene, sier beredskapsleder i Halden kommune, André Aronsen.

I Halden er det flere steder hvor man normalt kan krysse grensen og reise inn i Sverige. Siden januar i år flere av disse vært stengt.

Beredskapsleder André Aronsen i Halden kommune ved teststasjonen på Svinesund.

Beredskapsleder i Halden kommune, André Aronsen sier de vil bruke teststasjonen på Svinesund også fremover.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Bakgrunnen har vært smittevern. Trafikken har blitt ledet gjennom E6 på den nye Svinesundsbrua og til tider også over den gamle Svinesundsbrua.

– Det er mange som på grunn av de stengte grenseovergangene har fått lange omveier til jobb og familie og venner. Så det er nok mange som ser frem til det her.

Halden kommune skal nå sette opp skilt med informasjon til reisende over grensa. De vil benytte teststasjonen på Svinesund for de gruppene som fortsatt skal testes.

Åpner alle småveier

Justis og beredskapsdepartementet sier det nå er naturlig å ta et steg videre med å gjenåpne grensene til resten av Schengen. De bekrefter at dette gjelder alle småveier.

– Politiet vil fokusere kontroll mot reisende fra områder med høyt smittetrykk. Politiet har beredskap for raskt å kunne reetablere full kontroll på grensen om nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange.

Reisende med testplikt skal som hovedregel fortsatt teste seg på grensen. Er det ikke en teststasjon på grensen eller teststasjonen ikke er åpen, må man teste seg med antigen hurtigtest på en offentlig teststasjon så raskt som mulig, og senest innen 24 timer etter ankomst, skriver regjeringen.

Helsemyndighetene sier til NRK at de nå sammen med grensekommunene, som til nå har hatt stengte overganger, jobber for å opprette et testtilbud.

Hvis testen tas på grensen vil personellet kontrollere at det faktisk skjer, mens en test i grensekommunen vil være mer tillitsbasert.

– Dersom personer som er testpliktige unndrar seg test etter ankomst vil de kunne bli straffet med bøter, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse og omsorgdeperatementet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.01.2022
90 906
Smittede siste 7 dager
230
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte