«Kontorrottene» rodde over Atlanterhavet på 40 døgn

Ingen av de fire kompisene hadde noen som helst erfaring med roing, og de hadde bare trent 130 timer i båten. Så satte de til havs.

ØYVIND OSJORD, NIKOLAI WIENCKE, TOMMY SØRMOEN & AKSEL MATHIESEN rodde over Atlanterhavet.

Øyvind Osjord, Nicolai Wienche, Tommy Sørensen og Aksel Mathiesen har planlagt roturen i over et år. Tirsdag kom de frem etter 966 timer til sjøs.

Foto: Ben Duffy / Atlantic Campaigns

– Vi har hatt det ganske tøft i perioder med full storm og vondt alle steder. Men så har vi også hatt solskinnsdager med musikk på anlegget og allsang, sier Aksel Mathiesen (25).

Sent tirsdag ankom de fire nordmennene Bermuda in sin spesialbygde robåt. Hele veien jobbet de på skift: To av dem har rodd i to timer, mens de to andre har spist og slappet av. Så byttet de plass.

Slik holdt de på døgnet rundt i 40 dager, seks timer og 47 minutter. Dermed ble gutta de yngste nordmennene til å ha rodd over Atlanterhavet.

– Det er utrolig hvordan kroppen tilpasser seg. Vi har ingen erfaring med roing og med ekstremsport. Vi er kontorrotter som bare har kastet oss ut på sjøen. De første dagene var vonde, men etter hvert ble vi vant til vondtene. Musklene gir etter uansett, så mye sitter i hodet, sier Mathiesen.

Trente i Oslofjorden

De var en del av 35 båter i konkurransen Atlantic Campaigns. Ideen kom da Øyvind Osjord så en annen norsk båt deltok for to år siden. Han inviterte med kompisene Nicolai Wienche, Tommy Sørensen og Aksel Mathiesen.

Siden har de jobbet intenst med å planlegge. Det har handlet mer om logistikk enn trening.

– De første åretakene tok vi rundt Kråkerøy i juli. Så brukte vi juli, august og september på å ro i Fredrikstad og i Oslofjorden. Vi hadde totalt 130 timer i båten før vi dro, sier Mathiesen.

Det var i minste laget når turen over havet tok nesten 1000 timer. I perioder i skikkelig uvær.

– Første dagen kom vi ut i den verste stormen. Det var sikkert 35 knop vind og bølger fra begge sider. Det var alltid en eller to som lå ved rekka og gjorde sitt, så de første 48 timene var vi redde. Men vi lærte at båten takler det, så vi måtte bare stole på båten og havet, sier han.

Laget Rowforlife var eneste norske båt i årets konkurranse.

Laget Rowforlife var eneste norske båt i årets konkurranse.

Foto: Ben Duffy / Atlantic Campaigns

Gråt da de møtte familiene

Båten er spesialbygget for slikt, og er ifølge Mathiesen konstruert for å snu seg tilbake dersom den skulle kantre. Den viste seg å tåle uværet godt.

Dermed var det bare for de fire gutta å få i seg sine 5400 daglige kalorier og ro gjennom både jul og nyttår.

Tirsdag ble de møtt ved målgang da de kom inn som båt nummer 15.

– Alle brøt sammen i gråt da vi så familiene våre for første gang på 40 dager. Vi har egentlig ikke tatt det innover oss at vi har rodd over Atlanterhavet, sier Mathiesen.