– Spytt gjør underverker for bunaden

Nå skal bunaden tas frem og brukes. Med disse tipsene får du nasjonaldrakten klar til 17. mai.

Bunader

Norges nasjonaldag nærmer seg. Nå er det på høy tide å sjekke at bunaden er klar til den store dagen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Bunaden brukes kanskje bare en gang i året, men det betyr ikke at den ser plettfri ut når du tar den frem. Kanskje skjorta må vaskes og skjørtet har noen flekker fra fjorårets festdag.

Leder i bunadskomiteen i Østfold husflidslag, Kari Filberg, sier at det er litt sent å prøve bunaden nå. Om den må sys om, må du gjøre det selv, for det er fullt hos alle som syr bunader.

Dropp sterk såpe

Bunad

Kari Filberg har tipsene som gjør bunaden fin til nasjonaldagen nærmer seg.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Men flekker på skjorta kan man gjøre noe med.

– Skjorta må ikke vaskes for hardt og ikke på over 60 grader. Du må aldri bruke klor når du vasker den, for det ødelegger stoffet. Heng den ute til tørk, men den må ikke henges i sola.

Filberg forteller at man helst bør sjekke bunaden før man henger den bort 18. mai, men at det er råd om du ikke har gjort det.

– Hvis det er flekker på bunaden kan man først prøve å fjerne dem ved kun å bruke vann. Eventuelt kan man bruke mild milo forsiktig med en klut. Ikke bruk sterk såpe.

Kronprinsfamilien

Kronprinsfamilien er blant dem som bruker bunad på 17. mai.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Spytt

Hun forteller videre at ull er et levende stoff. Det tar ikke flekken inn i seg.

– Flekkene tørker lett og sprekker, og da kan man bare pirke dem vekk. Jeg har gjort klar flere bunader kun ved å pirke på flekkene.

Om du er uheldig og søler is eller ketchup på bunaden, er rådet klart.

– Ta det av med en gang. Prøv først med bare vann. Eller så kan man prøve med noe mange ikke liker: Spytt. Det inneholder enzymer som gjør at flekken blir borte. Men for all del, ikke spytt på bunaden. Bruk fukt fra munnen, sier Filberg.

Er du fortsatt i tvil om hva du skal gjøre med bunaden? Her er noen råd fra Husfliden: