Hopp til innhold

– Små kommuner kan drive effektivt

Våler er Østfolds mest effektive kommune målt etter hvor lite penger de bruker til administrasjon per innbygger. Dette kan tas med som et argument i debatten om kommunesammenslåing, mener ordfører Reidar Kaabbel (Sp).

Reidar Kaabbel

– Dette viser at små kommuner kan drive effektivt, sier ordfører i Våler, Reidar Kaabbel (Sp). Dette er kommunen i Østfold som har den billigste administrasjonen per innbygger.

Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK

– Jeg synes det er bra på mange måter. Det har vært en villet politikk over lang tid at vi har prioritert tjenestene. Og vi har ligget lavest i Østfold i mange år på utgifter til administrasjon, fortsetter Kaabbel.

Våler har hatt dårlig økonomi i perioder, og da har det blitt kuttet i administrasjon i kommunen. I fjor brukte de 2449 kroner på administrasjon per innbygger, ifølge tallene som kommunene selv rapporterer inn til Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Rømskog brukte desidert mest på administrasjon med 9441 kroner per innbygger. Aremark ligger som nummer to på lista, men begge har så få innbyggere at det ikke er så lett å sammenligne dem med andre østfoldkommuner.

Askim på tredje

Mer overraskende er det at Askim er på tredjeplass på lista og bruker 4540 kroner til administrasjon per innbygger.

– Vi har tydeligvis registrert litt feil fra Askim kommune. En del av kostnadene vi har registrert som administrasjon, skulle vært ført under de enkelte tjenestene som skole og helse, sier Tove Skadsheim, leder ved strategienheten i Askim kommune.

Et konsulentfirma har sett nærmere på tallene og mener at utgiftene til administrasjon i Askim ligger på snittet for sammenlignbare kommuner. Men dette vil først synes i tallene fra SSB neste år.

– Det er en balansegang

Våler-ordfører Reidar Kaabbel ser at det ikke er bra å drive for billig heller.

– Jeg føler at vi er veldig gode på drift, men vi kunne vært bedre på utvikling, sier han.

Men han legger til at hvis de skal bruke mer på administrasjon og styring, må de ta kuttene noen andre steder. Han mener også at kommunen leverer bra tjenester og har relativt få klagesaker.

– Samtidig er det en skjør balansegang mellom tjenester og utvikling. Men uansett så synes jeg det viser at vi driver effektivt. Jeg er veldig glad for at vi ikke bruker mest, avslutter han.

Kommunenes utgifter til administrasjon per innbygger

Rømskog

9441

Aremark

5835

Askim

4540

Hvaler

4382

Råde

4192

Halden

3843

Skiptvet

3842

Spydeberg

3559

Hobøl

3426

Rygge

3315

Fredrikstad

3116

Eidsberg

3113

Rakkestad

2849

Sarpsborg

2837

Moss

2751

Marker

2721

Trøgstad

2577

Våler

2449