Hopp til innhold

– Nødvendig å bruke den tiden vi brukte

Først en og en halv time etter at terroralarmen gikk, var det væpnet politi på plass ved Svinesund.

Først en og en halv time etter at terroralarmen gikk, var det væpnet politi på plass ved Svinesund.

Reporter: Magnus Brenna-Lund Foto/redigering: Petter Larsson

Politiet i Østfold har økt beredskapen etter at det ble kjent at det finnes planer om et terrorangrep mot Norge i nærmeste fremtid.

John Rune Lunder

Stabssjef i Østfold politidistrikt, John Rune Lunder.

Foto: NRK

Torsdag morgen varslet de økt overvåkning av viktig infrastruktur i fylket, som grenseovergangene ved Svinesund, europaveiene og Moss lufthavn Rygge.

Likevel tok det en og en halv time før politiet var på plass på tollstasjonen ved Svinesund.

– Det er et stort bilde som skal ivaretas av politiet når sånne saker oppstår. For oss gjaldt det å få sydd sammen et riktig team, som blant annet skulle til Svinesund og flere andre poster vi bemannet samtidig, sier stabssjef i Østfold politidistrikt, John Rune Lunder.

– For oss var det nødvendig å bruke den tiden vi brukte, og det kan helt sikkert diskuteres om det tok for lang tid. Ut ifra det hele bildet syns jeg responstiden er helt grei. Vi kunne ikke gjort det spesielt mye raskere.

– Tar det på ytterste alvor

Forsvarets helikoptre på Rygge er også en del av den økt beredskapen som Justisdepartementet har satt i gang. Formålet er å assistere politiet ved behov.

Ifølge PST skal personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria ha til hensikt å gjennomføre et terrorangrep på norsk jord.

Politi Moss Lufthavn Rygge

Væpnet politi er til stede på Moss lufthavn Rygge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Hvem som står bak, hva målet eventuelt er og hvordan et eventuelt angrep skal gjennomføres, er ikke kjent.

Lunder forteller at de er i tett dialog med arrangørene av arrangementene som skal holdes i Østfold i nærmeste fremtid, deriblant Månefestivalen.

– Allerede før trusselen kom ut har vi hatt en god dialog med arrangørene, og det er det lokale politiet som tar den jobben. Vi har nå styrket dialogen for å se om det blir nødvendig å gjøre noe ytterligere, sier Lunder.

– Publikum i Østfold skal være trygge på at politiet tar dette på ytterste alvor. Vi har styrket beredskapen vår i forhold til den situasjonen og den informasjonen vi har.

– Folk bør gjøre som planlagt

Lunder ber publikum være årvåkne og følge med, men ellers forholde seg som normalt.

– Folk bør gjøre det de har planlagt, være på byen og delta i de arrangementene som er. Er det noe spesielt skal de ta kontakt med politiet.

Fungerende politimester i Østfold, Unni Lineikro, sier i en pressemelding at de har forståelse for at folk kan bli urolige.

– Informasjonen som politiet har inneholder ikke trusler mot konkrete objekter eller personer. På nåværende tidspunkt er det ikke grunn til å anbefale at folk skal ta spesielle forholdsregler.