– Nå er det trendy å løpe

Nå skal «alle» ut og løpe. – Trikset er absolutt å ikke gå for hardt ut.

Løping

Nå er nordmenn ute og løper og mange deltar i mosjonsløp.

Foto: Colourbox

Det er vår, og for mange betyr det at løpesesongen for alvor er i gang. Mange har meldt seg på mosjonsløp og har klare mål man skal prøve å nå, mens andre bare nyter skogens ro mens man pleier helsa.

Birgitte Nordahl Huseby, høgskolelektor ved høgskolen i Østfold

Birgitte Nordahl Huseby er høgskolelektor ved høgskolen i Østfold. Hun sier at det er trendy å løpe.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Løping som trend er noe som går i bølger, sier Birgitte Nordahl Huseby, høgskolelektor ved høgskolen i Østfold, og en merittert orienteringsløper med verdensmestertittel.

– Det er en løpsbølge på gang nå. Det blir trendy å løpe igjen. Det var en bølge på 80-tallet, men så gikk det nedover. Nå er vi tilbake.

– Hvis vi ser på deltakerne i de største løpene rundt omkring, settes det deltakerrekorder overalt. Spesielt er det gledelig at mange kvinner er med i løpene. Terskelen for å delta er mye lavere nå, sier hun.

– Begynn rolig

Denne helga løp 50.000 personer i Oslos gater under Holmenkollstafetten. Samme dag deltok rekordmange i Glommaløpet mellom Sarpsborg og Fredrikstad.

Samtidig er det mange nordmenn som kvier seg for å begynne å løpe. Å komme seg over dørstokkmila kan være det vanskeligste.

– Trikset er absolutt å ikke gå for hardt ut. Du må starte forsiktig og gjerne begynne med å kombinere gåing og løping i starten, så man kommer over den terskelen. Det er klart at om du ikke har løpt på lenge kan det kjennes litt vondt. Det er også best å begynne på mye stier i skogen i stedet for på asfalten, sier Huseby.

– Lettvint trening

Huseby tror at tidsklemma kan være en årsak til at mange igjen har tatt beina fatt.

– Det en veldig lettvint form for trening. Du kan ta på deg joggeskoene og løpe rett utenfor døra. På en halvtime har du fått en veldig god treningsøkt. Skal man sykle eller gå langrenn tar det mye mer tid og trenger mer utstyr.

– Vi har også fått mange apper og digitale ting som gjør at det er mer spennende å løpe. Man kan løpe med GPS-klokke og man får analyseverktøy som gjør at man kan se etterpå hvordan treningsøkten har gått. Det kan være en inspirasjonskilde som gjør at man blir mer motivert for å løpe, sier Huseby.