– Katten min har reist i 13 land

Anders Kanten har brukt fem måneder av året til å reise rundt i verden siden han var 23 år.

Ander Kanten i Sarpsborg

I SARPSBORG: Anders har besøkt over 50 land i verden - 13 av dem med katten sin.

Foto: Victoria Ose

Det er mange som drømmer om å reise verden rundt hele livet. For Anders Kanten og kona Hanne er reising en del av hverdagen.

Sesongjobb i Sarpsborg

På idylliske Høysand i Sarpsborg har båtsommeren for lengst startet. Og på marinaen i østfoldbyen jobber det et uvanlig ektepar.

– Vi jobber her på Sarpsborg Marina fra april til november, så pakker jeg og kona kofferten og drar på nye eventyr.

Anders forteller at han er priveligert som har en jobb som gir han mulighet til å reise nesten halve året.

– Her bor vi en campingvogn for å spare penger. Trikset er å bruke minst mulig penger i Norge. Vi klarer å holde oss unna de tre store pengeslukene – barn, bil og boutgifter.

Ander Kanten i Saint Kitts

I KARIBIEN: Anders Kanten på tur i Saint Kitts i Karibien.

Foto: Privat

Trang til å reise

Helt siden han satt på fanget til faren og onklene sine – ikke større enn en knyttneve, har Anders hørt på slektningene sine fortelle om sine reiser. Han begynte tidlig å se i atlasene hjemme.

– Flere i familien min var sjøfolk og dro ut allerede som 14-åringer. Dette fascinerte meg, og lysten til å reise bare vokser og vokser for hvert år som går.

Etter videregående dro han for første gang ut på langtur, og han så seg aldri tilbake før han returnerte til Norge i sommermånedene.

– Frem til jeg møtte kona mi i Oslo jobbet jeg også som minerydder og stormingeniør i NATO. Da var jeg blant annet i Afghanistan, og reiste en del i forbindelse med jobben.

Anders og Hanne Kanten

DANS: Ekteparet Kanten i lystig lag.

Foto: Privat

Drapsforsøk i Equador

For noen år tilbake, på reise i Equador, opplevde Anders en av sine mest ubehagelige øyeblikk på reisefot.

Han forteller at han hadde kjøpt seg en skreddersydd dress og satt seg i en taxi da sjåføren krevde mye mer penger enn hva turen egentlig kostet.

– Dum som jeg var dro jeg spontant i håndbrekket og kastet noen mynter på ham. Da dro han opp en kølle og jaget meg ut av bilen.

Equador

NESTEN DREPT: I Equador forteller Anders om en skremmende hendelse.

Foto: Privat

Men dramatikken stoppet ikke der, ifølge Anders. Det han ikke visste var at han nå befant seg i et av de farligste strøkene i byen, iført en skreddersydd dress.

– En hvit mann i skreddersydd dress i et mafiastrøk. Flere skumle menn pekte på meg og lo mens de ropte «å, du kommer til å dø!». Jeg fant heldigvis en taxi, men før jeg rakk å sette meg i den kom det en mann med en machete og prøvde å stikke meg i magen. De skulle åpenbart prøve å drepe meg, forteller han.

Anders klarte å komme seg unna ved å løpe vekk og gjemme seg i en busk bak et gjerde, før det tilfeldigvis kom en lokal sikkerhetsvakt med våpen på seg.

– Jeg sa at han skulle få resten av pengene mine hvis han klarte å føre meg trygt til turistområdet. Det gikk heldigvis bra, ler han.

– Jeg har funnet min mening med livet

Anders mener at han har funnet sin mening med livet ved å leve som han gjør.

– Jeg får et kick av å reise og oppleve ting. Istedenfor å samle på materielle ting, så samler jeg på historier og opplevelser, sier han med 50 til 60 land tilbakelagt i kofferten sin.

På tur i Florida fant han og kona attpåtil en katt, som har vært trofast reisefølge i 13 land.

– Pus er amerikaner og har norsk pass, og var blant annet med oss til Athen i fjor.

Til høsten venter en ny tur til USA, og han har foreløpig ingen intensjoner om å gi seg med den litt spesielle livsstilen.

– Jeg har venner som er over 60 år og fortsatt backpacker som om de var 20, og de er noen av de lykkeligste menneskene jeg kjenner. Det er vel en bra målestokk på hva som er i vente.