Hopp til innhold

– Kan være mer grums under overflaten

Høyres ordførerkandidat Tage Pettersen frykter lovbrudd i flere deler av omsorgssektoren i Moss.

Tage Pettersen (H)

Høyres gruppeleder og ordførerkandidat, Tage Pettersen, sier det er fornuftig at Moss kommune nå gransker seg selv.

Foto: NRK / NRK

Moss kommune har bedt om å bli gransket av Arbeidstilsynet etter at det har blitt oppdaget brudd på arbeidsmiljøloven ved to kommunale sykehjem.

LES OGSÅ:

– Har fått flere tips

Ansatte ved Orkerød sykehjem har jobbet doble vakter uten å få overtidsbetalt - og flere har overnattet på rom for pårørende. På Melløsparken sykehjem har ansatte overnattet i kjelleren, skriver Moss Avis.

Høyres gruppeleder og ordførerkandidat, Tage Pettersen, sier det er fornuftig at Moss kommune nå gransker seg selv.

– Etter avsløringene er det den eneste veien å gå videre i saken. Jeg synes imidlertid at man burde kommet i gang tidligere. Den første henvendelsen sendte jeg rådmannen allerede 11. mars. Hele sektoren bør granskes snarest, sier Pettersen til NRK.no.

Han mener det er grunn til å frykte at det vil dukke opp flere avsløringer i Moss.

– Jeg har fått henvendelser og tips om at det kan være liknende brudd på arbeidstidsbestemmelsene andre deler av omsorgssektoren. Så det kan være mer grums under overflaten, sier Pettersen.

– Likner ikke Adecco-saken

Leder for kommunens administrasjonsutvalg, Tomas Colin Archer (Ap), mener saken viser hvor presset hele omsorgssektoren er, også den delen som blir drevet av det offentlige.

Han avviser likevel at det er likhetstrekk mellom denne saken og Adecco-skandalen, der vikarbyrået mente at det ikke var mulig å drive om de skulle ha gitt alle overtidsbetaling og lovlige vakter.

– Vi har ikke planlagt å spare penger på dette. Det er ikke satt opp ulovlige turnuser, man må skille mellom planlagt press og nødverge, mener han.

Fra 1997 til 2005 ble de to sykehjemmene drevet av de private aktørene Partena og Norlandia før kommunen selv overtok ansvaret.

– Bra med fokus

Helse- og sosialutvalget i Moss komune ble orientert om saken tidligere denne uken.

– Det er ikke ulovlig å bruke svenske vikarer eller la ansatte overnatte. Men Moss kommune skal ha ordnede lønnsforhold og følge Arbeidsmiljøloven. Det er bra at vi nå har fått fokus på dette, slik at det kan bli ryddet opp, sier utvalgsleder Siv Jacobsen (Ap) ifølge Moss Avis.