– Hårfargingen ødela livet mitt

Berit Andresen måtte barbere av seg håret, etter å ha farget det hos frisøren. Nå saksøker hun både frisøren og produsenten. SE VIDEO!

Berit Andresen fra Askim saksøker frisøren og produsenten av hårfargingsmiddelet

– Da jeg gikk ut fra salongen føltes det ut som jeg ikke hadde noe hår igjen på hodet, forteller Berit Andresen. Senere ble hun rådet av legen til å barebere bort alt (Innfelt).

Foto: Privat/Petter Larsson / NRK

– Det har vært et smertemareritt. Jeg har vært så dårlig. Hårfargingen hos frisøren har ødelagt livet mitt, forteller Berit Andresen fra Askim.

Det er snart to år siden Andresen farget håret hos en frisørsalong i Askim. Allerede i frisørstolen begynte det å svi, men det var først etterpå at det virkelig ble vondt.

LES OGSÅ: - Hårfarge burde være reseptbelagt

Måtte barbere hodet

– Da jeg gikk ut fra salongen føltes det ut som jeg ikke hadde noe hår igjen på hodet. Det var akkurat som noen hadde tredd en stram badehette på hodet mitt, sier Andresen til NRK.no.

To uker etter frisørbesøket dro hun til legen. Der fikk hun beskjed om å barbere bort håret. Håret er tilbake igjen nå, men Andresen hevder hun fortsatt sliter med plager.

– Jeg kjenner det i bihulene. Hvis noen har på seg sterk parfyme eller røyker, så hovner jeg opp. Jeg har farget håret 12-13 ganger hos frisøren tidligere, uten at noe har skjedd, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Saksøker frisøren

– Får flere klager

Nordmenn farger håret mer enn fem millioner ganger i året, ifølge Kosmetikkleverandørenes forening. Og det kan være skadelig, ifølge Berit Granum, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Det er flere kjemiske stoffer i hårfarge som kan fremkalle allergi. Mange av klagene Folkehelseinstituttet får, handler nettopp om skader etter hårfarging.

– Du kan få allergi, etseskader, håravfall og hevelser i ansiktet. Jeg tror det er viktig at folk blir mer bevisste når de farger håret sitt. Det er veldig kraftige kjemikaler som puttes i håret, sier Granum til NRK.no.

LES OGSÅ: EU advarer unge mot å farge håret

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Berit Granum, forsker ved Folkehelseinstituttet:

Berit Granum, forsker ved Folkehelseinstituttet, ber folk være mer bevisst.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Ingen kommentar

Berit Andresen har saksøkt både frisørsalongen i Askim og kosmetikkgiganten Lumene i Finland, som har produsert hårfargen Cutrin.

Verken advokaten til frisøren, eller kosmetikkgiganten Lumene vil kommentere saken før den har vært til behandling i tingretten. Men Lumene skriver i en epost til NRK, at produktet deres aldri har skadet noen før.

– Det er trygt å bruke Cutrin-produkter. Ingrediensene som brukes er i samsvar med alle regelverk, opplyser Tiina Isohanni, som er visepresident i Lumene Oy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Berit Andersen mener plagene hennes skyldes denne hårfargen fra Cutrin

Berit Andersen mener plagene hennes skyldes denne hårfargen fra Cutrin.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Noen må ta ansvar

Andresen er likevel sikker i sin sak, og nå skal det hele i retten.

– Noen må stå til ansvar. Jeg er hundre prosent sikker på at de plagene jeg har fått i ettertid skyldes hårfargingen. Jeg tror porene på hodet har åpnet seg og stoffet kommet inn der, avslutter hun.

Det er foreløpig ikke bestemt når saken skal opp til behandling i Heggen og Frøland tingrett.

Berit Andresen ble rådet av legen til å barere av seg håret

Askim-kvinnen ble rådet av legen til å barere av seg håret

Foto: Privat