– For mye antibiotika blant barn

Jeanette Grendal Østling i Rygge er hjemme med sin syke Tuva på tre år. Tuva har vært gjennom åtte antibiotika-kurer mot halsbetennelse siden juni i år.

Jeanette Grendal Østling med datter Tuva (3)

Jeanette Grendal Østling med datter Tuva (3).

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

– Jeg får ikke være i barnehagen når jeg er syk, sier Tuva litt trist.

Og nå viser tall fra Reseptregisteret at 30 prosent av alle barnehagebarn behandles med antibiotika minst en gang i året.

Altfor mange mener professor Morten Lindbæk i allmennmedisin.

Les også: – Vi bruker for mye antibiotika

– Burde oppdaget det tidligere

For fra i juni i år, frem til nå, har Tuva vært gjennom åtte antibiotikakurer, før helsevesenet til slutt fant ut at mandlene hennes måtte fjernes.

Morten Lindbæk

Professor Morten Lindbæk.

Foto: Rune Jensen / NRK

Det burde man ha oppdaget før den åttende antibiotika-kuren, mener professor Lindbæk.

– Problemet er at vi står i fare for, på sikt, å miste antibiotika som en meget virksom og god behandlingsform mot infeksjoner, hvis det brukes så mye at bakteriene stadig får utvikle ny resistens. I dette tilfelle mener jeg man burde utredet muligheten for å fjerne mandlene før jenta hadde vært gjennom åtte kurer, sier Lindbæk til NRK.no.

Les også: Frykter antibiotika uten virkning

– Norge ikke verst i klassen

Lindbæk oppfordrer foreldre og leger til først og fremst vente å se om ikke barna blir bedre av seg selv når sykdommen slår inn.

– Et veldig godt eksempel er ørebetennelse. For 20 år siden brukte vi konsekvent antibiotika i behandlingen av det. Nå derimot, ser vi at det stort sett ikke blir brukt antibiotika i denne behandlingen, og barna er stort sett smertefrie etter to til tre dager, sier Lindbæk.

Som også understreker at Norge langt fra er verst i klassen når det gjelder antibiotika-bruken.

– Mange land bruker mer antibiotika enn oss. Men vi har likevel god grunn til å rope et varsko - spontant mener jeg at tallet på barnehagebarn på antibiotika ikke bør passere 15 prosent.

– Vi vet også at 50 prosent av infeksjonssykdommene generelt i befolkningen behandles med antibiotika. Det er alt for høyt, sier Lindbæk.

Les også: Advarer mot for mye antibiotika

På bedringens vei

Hjemme hos mamma Jeanette Grendal Østling og tre år gamle Tuva begynner sykdommen å gi seg etter at mandlene ble operert bort.

Men mamma Jeanette er sliten etter så mange runder med sykdom.

– Det ser bra ut nå og vi håper bare at dette går helt over når halsen er leget etter mandeloperasjonen, sier hun.

Les også: Magetrøbbel av antibiotika