Hopp til innhold

– Må ta bekymringene fra de tillitsvalgte på alvor

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen håper det nye styret ved OUS kan få sammenslåingsprosessen på rett kjøl. – Gammelt nytt, mener KrF om de nye styremedlemmene.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener den nye styrelederen har en sterk bakgrunn.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tirsdag ble det klart at Stener Kvinnsland blir ny styreleder i Oslo universitetssykehus. Den tidligere styrelederen, Göran Stiernstedt, vil fortsette i styret, som nestleder. I tillegg kommer Nina Tangnæs Grønvold og Ole Petter Ottersen inn som styreleder.

– Nye mennesker betyr nye muligheter, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse tidligere i dag.

Hun mener det nye styret ved Oslo universitetssykehus må ta grep.

– Oslo universitetssykehus er et av de beste sykehusene i Europa, men vi må ta bekymringene fra de tillitsvalgte på alvor, fortsatte hun.

Hun oppfordrer alle parter til å samarbeide til det beste for pasientene.

– De ansatte må ikke føle at alt kastes i luften. Vi må videreutvikle det som er bra med sykehuset, sier Strøm-Erichsen.

Etter at sykehusene Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet ble slått sammen til Oslo universitetssykehus har de vanskelige sakene stått i kø. Tilliten mellom de tillitsvalgte ved OUS og ledelsen i Helse Sør-Øst er tynnslitt.

– Oslo-prosessen begynte for å få mer ut av helsemiljøet. Det er her man har det meste av helseekspertisen totalt sett. Alle var enige om at det var en viktig prosess, men det er aldri lett med fusjonsprosesser. Det er viktig å få prosessen, med den nye ledelsen, inn på et positivt spor, sier Strøm-Erichsen.

– Jeg tror at dette kan gjøre et av Europas beste sykehus enda bedre, sier Strøm-Erichsen.

Kjenner miljøet

Helseministeren legger vekt på at den nye styrelederen, Stener Kvinnsland, kjenner miljøet på Oslo universitetssykehus.

Stener Kvinnsland (63) er administrerende direktør i Helse Bergen. Han har også tidligere vært professor ved Universitetet i Oslo og styreleder i Kreftforeningen.

– Jeg mener han har en sterk bakgrunn. Og han har gjort en god jobb i Helse Bergen, sier Strøm-Erichsen.

Laila Dåvøy

Laila Dåvøy mener OUS kunne hatt godt av friskt blod.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Stiernstedt ikke tilstede

– Noen ganger har man ikke den tilstrekkelige tilstedeværelsen, sier Helseministeren om den avgåtte styrelederen Göran Stiernstedt.

Strøm-Erichsen forteller at det er Stiernstedt selv som har stilt sin plass til disposisjon, samtidig som hun understreker at de fortsatt ønsker hans kompetanse i styret. Stiernstedt fortsetter i styret som nestleder.

Hvorfor valgte han å stille sin plass til disposisjon?

– Han har sine grunner.

Var han ikke ønsket lenger?

– Jeg har ikke sagt at han ikke er ønsket. Han har selv sagt at han vil tre til side. Det er slik jeg har forstått det på Helse Sør-Øst, sier Strøm-Erichsen.

Alle de tre nye styremedlemmene er leger. Det er en tilfeldighet, sier helseministeren samtidig som hun mener det er en fordel at de kjenner sykehusmiljøet.

– Gammelt nytt på OUS

KrFs helsepolitiske talsmann, Laila Dåvøy, mener Oslo universitetssykehus kunne hatt godt av å få inn krefter som ikke kjenner sykehuset så godt fra før.

– KrF har tidligere stilt spørsmål ved den praksisen RHF Sør-Øst har hatt med å hente inn Helse-Norges administrativt ansatte til styreledelsen. Vi tror OUS nå trenger personer i styret og styreledelsen som har sett sykehusets utfordringer utenfra, og som dermed kan bidra med nye impulser og nye øyne, sier Dåvøy.

Etter at Oslo universitetssykehus ble etablert 1. januar 2009, gjennom en sammenslåing av sykehusene Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål og Aker, har sykehuset hatt store utfordringer med å tilpasse kostnadene til sin nye virkelighet. Resultatene har vært enorme underskudd og kutt i ansatte og behandlingstilbud, mener Dåvøy.

– Det nye styret vil få store utfordringer i fanget allerede fra første møte. Det mest alvorlige er budsjettunderskuddet som er varslet å være på opp til 1 milliard kroner, sier Dåvøy.

– Håper de har fokus på pasienter

I en pressemelding fra KrF heter det at «ansatte og tillitsvalgte har tidligere uttrykt bekymring over de enorme kuttene og har blant annet uttalt at det er nærmest umulig å kutte så mye uten at det går ut over pasientbehandlingen».

– KrF håper det nye styret har rett fokus og setter pasienter fremfor profitt, slik at nødvendig behandling blir prioritert fremfor kutt i budsjettet, sier Dåvøy.