Hopp til innhold

- Stor skogbrannfare nå

Tørr skogbunn, varmt vær og lav luftfuktighet gir eksplosive forhold.

Skogbrann

Skogbrannfaren er større enn skogbrannindeksen tilsier, mener brannvokter Per Evensen på Linnekleppen. Bildet er fra den store skogbrannen i Fredrikstad og Råde i fjor sommer.

Foto: Lars Freim

Skogbrannfaren er langt større enn det skogbrannindeksen tilsier.

- Skogbrannindeksen stemmer ikke

Det mener Per Evensen, brannvakt i Nord-Europas eneste bemannede branntårn Linnekleppen i Rakkestad i Østfold.

- Det er veldig tørt ute i skogen nå. Skogbrannindeksen stemmer ikke med forholdene i de store skogene nå - ihvertfall ikke her i området, sier Evensen.

Linnekleppen brannvakttårn, Østfold

Skogbrannvokter Per Evensen mener folk flest er flinke til å være forsiktige med ild i skogen.

Foto: Rygge Flyklubb

Han forteller at indeksen på svensk side av riksgrensen nå indikerer at det er meget stor skogbrannfare.

- Her hos meg er det bare 23 prosent luftfuktighet og høy varme, og sammen med tørr skog betyr det at faren for brann er meget stor. Og det er spådd varmt og tørt vært en god stund fremover, så det er viktig å være forsiktig, sier brannvokteren.

Tidligere denne uken ble cirka 40 dekar skog svidd av i Sarpsborg i Østfold, og også Sarpsborg brannvesen ga da uttrykk for at skogbrannindeksen burde heves.

- Vår vurdering er at indeksen å er på 100, det vil si maks, sa Endre Q. Stephensen i brannvesenet i Sarpsborg til Norges Skogeierforbund .

Fredag ble indeksen for Sarpsborg økt til 20, men brannvesenet, som søndag har rykket ut for å slukke en skogbrann i Skjeberg, mener altså at den burde heves kraftig.

- Best ikke å ha med seg fyrstikker

Per Evensen på Linnekleppen advarer folk mot å tenne bål eller røyke ute i skogen i disse dager.

- Det skal svært lite til før det blir brann. Jeg sier ofte til folk at det beste er ikke å ha med seg fyrstikker engang. Slik unngar man også å bli mistenkt for noe dersom det skulle oppstå brann, sier Evensen.

På grunn av tørt og varmt vær tidlig i mai startet han årets vaktopphold på Linnekleppen en måned tidligere enn vanlig.

- Jeg flytter normalt opp hit 1. juni, men i år ble det 4. mai fordi det var skogbrannfare tidlig, sier han.

- Folk flest er flinke

Evensen tror at folk flest er ganske flinke til å være forsiktig med ild i skog og mark sommerstid.

- Ja, jeg tror folk flest er forsiktige. I forhold til hvor stor faren nå har det egentlig vært ganske få branntilløp så langt, sier han.

Men om det ikke er så mange branner han har varslet om i år, oppdaget han ett tilløp sent i mai som han tror kunne ha ført til en storbrann.

- Det var i skogen like nord for tårnet her. Jeg fikk øye på brannen ved åtte-tiden på kvelden og varslet brannvesenet. Hadde den brannen fått utvikle seg i løpet av natten, kunne den ha blitt stor, sier Evensen.