- En ny type bedrageri

Aldri tidligere har det blitt avdekket så omfattende bedragerier som involverer både bank og forsikring.

Det fastslår Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), etter at det i dag ble kjent at flere personer er siktet for millionsvindel i Østfold.

- Vi frykter at nettverket har fått låne, eller forsøkt å låne rundt 150 millioner kroner. Det har ikke tidligere vært avdekket så omfattende bedragerier som involverer både bank og forsikring på denne måten, sier seniorrådgiver i FNH, Stine Neverdal, i en pressemelding

Hun forteller at FNH har koordinert arbeidet med å nøste opp saken fra bankenes side. All informasjon er nå blitt overlevert politiet, som valgte å aksjonere på flere steder i Østfold tirsdag formiddag.

Gjennomgår rutiner

- Et titalls filialer, både større og mindre banker, er berørt i saken. De fleste av lånesakene har sitt utspring i Østfold, sier Neverdal.

Til å svindle bankene har det gjennomgående blitt brukt ulike forfalskede dokumenter. FNH understreker at det nå blir en grundig gjennomgang av rutiner og erfaringer.

- Det er positivt at politiet går grundig inn i disse sakene. Det er også naturlig at bankene trekker erfaringer av dette, og at de gjennomgår arbeidsmetoder og rutiner, sier Neverdal.

Seks siktet

Politiet i Østfold gikk tirsdag formiddag til aksjon mot en gruppe personer de mistenker står bak millionsvindel. Så langt er seks personer pågrepet siktet for bankbedrageri.

De skal ha forfalsket dokumenter, slik at bankene har gitt boliglån som er mye større enn verdien av boligen. Boligene har skiftet eiere meget raskt og hver gang har prisen økt kraftig.

- På ett års tid har boliger for eksempel steget fra 650.000 til to millioner kroner, sier politiadvokat Nils Vegard til NRK.