Hopp til innhold

Temadager om vold på NRK Super

Fra 18. til 20. november handler NRK Super om vold mot barn.

Animasjonsfilmen "Voksne skal aldri slå" handler blant annet om hva loven sier om vold mot barn.
Grafikk: Bivrost film / NRK

Det er aldri lov å slå barn. Likevel har 1 av 5 barn i Norge opplevd vold i hjemmet, ifølge en ny undersøkelse fra NKVTS. 1 av 20 svarer at de har opplevd grov vold, som å ha blitt sparket eller banket opp.

Få barn snakker om vold. Bare en av fem av de som har blitt utsatt for vold eller overgrep har fortalt det til helsesykepleier eller andre i hjelpeapparatet, ifølge den samme undersøkelsen.

Dette er noe av bakgrunnen for at NRK Super publiserer temadager om vold 18. – 20. november. Innholdet vil blant annet forklare barn hva som er lov og ikke lov, og hva man kan gjøre hvis man selv opplever vold.

Animasjoner, dramaserier og musikkvideo

Mange av filmene på NRK Supers plattformer vil handle om vold mot barn i denne perioden. Dette er noe av innholdet som publiseres på NRK Super TV:

  • «Voksne skal aldri slå» - animert dokumentar/drama, produsert av Bivrost Film for NRK Super, i samarbeid med Redd Barna. Filmen er også tilgjengelig på alle tre samiske språk.
  • «Mot» - norsk dramaserie for barn, produsert av NRK Super.
  • «En dag i morra» - musikkvideo med Super-profilene Selma, Victor og Matias, produsert av NRK Super. Denne er også tilgjengelig på tegnspråk.
  • «Supernytt spesial: Vold» - aktualitetsmagasin, produsert av NRK Super.
  • «Vondt i magen» - animasjonsfilm, produsert for Blå Kors.
  • «Sommerfugler i magen» - animasjonsfilm, produsert for Blå Kors.
  • «Falcons» - islandsk dramaserie, produsert for RUV.

Programlederne Matias Alegria og Ludvik Løkholm Lewin viser filmene «Voksne skal aldri slå», «Vondt i magen», «Sommerfugler i magen» og «En dag i morra» i Barne-TV kl. 18.00 på NRK Super. Programleder Selma Ibrahim viser dramaserien «Mot» kl. 19.00 på samme kanal.

Samarbeid med Redd Barna

Dette er femte gang NRK Super har temadager om ting det er viktig men vanskelig å snakke med barn om. Tidligere tema har vært skilsmisse, rus, overgrep og psykisk helse.

I år samarbeider NRK Super med Redd Barna, som har produsert undervisningsopplegg knyttet til årets nye filmer. Undervisningsoppleggene passer til 1.-4. og 5.-7. trinn, og kan lastes ned fritt fra Redd Barnas nettsider.

Redd Barna har også bidratt til NRK Supers temadager med kompetanse om vold, og samlet referansegruppen bestående av fagfolk som har gitt innspill til «Voksne skal aldri slå».

Dramaserien "Mot" handler om vennene Adrian og Jonas.
Foto: NRK Super