Hopp til innhold
Info fra NRK

Team Bachstad – Europa i krig og fred

I sin niende sesong skal NRKs «Team Bachstad» reise halve jorda rundt. Det blir en reise preget av krig og pandemi, men også flotte folk langs dårlige veier.

Øystein Bache og Rune Gokstad klare for avreise fra Sagres, helt syd i Portugal, med et håndholdt kamera foran den 20 år gamle Toyotaen.

Team Bachstad klare for avreise i Sagres, Portugal.

Foto: Øystein Bache og Rune Gokstad

Øystein Bache og Rune Gokstad legger ut på tur fra Sagres, helt sør i Portugal. Målet er Khasan, som ligger ved Russlands grense mot Nord-Korea. Byene er ytterpunktene på verdens lengste biltur innenfor samme veinett.

For å gjøre miljøavtrykket litt mindre, er den 20 år gamle Toyotaen bygget om. Nå kan den gå på brukt frityrolje fra gatekjøkkener langs veien.

Øystein Bache siler matolje til den 20 år gamle Toyotaen mens Rune Gokstad filmer.

Øystein Bache siler matolje hentet fra et gatekjøkken langs veien. Toyotaen er 20 år gammel, men bygget om og rigget for å gå på brukt frityrolje.

Foto: Øystein Bache og Rune Gokstad

Europa settes på prøve

Kun dager før avreise invaderer Russland Ukraina. Kan det la seg gjøre å komme inn på russisk side og fortsette reisen mot øst?

Reisen tar Team Bachstad gjennom 13 land som på hvert sitt vis er preget av koronapandemien. At det utkjempes en krig øst i Europa, påvirker også nasjoner og folk på forskjellige måter.

Noen bruker all sin tid på å ta imot hundretusenvis av flyktninger, mens andre bekymrer seg mer over dagligdagse ting, som økte priser på bensin og matvarer.

Rune Gokstad og Øystein Bache sittende på campingstoler utenfor bilen, smilende med en kaffekopp i hånden.

Frokost på campingstoler i Fuenteheridos, Spania.

Foto: Øystein Bache og Rune Gokstad

Øystein og Rune opplever et Europa som virkelig testes på samhold og samarbeid, men som består prøven og viser seg å stå mer samlet enn mange hadde trodd.

«Team Bachstad» har premiere 11. desember på NRK1 og i strømmetjenesten NRK TV.