Tjuefire kunstnere fra ulike deler av landet møtes til dyst i en ny konkurransereality som har premiere på NRK 14. september.
Elleve kjente profiler stiller opp som modeller i jakten på det beste portrettet.
Åge Aleksandersen, Morten Hegseth, Trude Drevland, Kamelen, Henriette Steenstrup, Stig Brenner, Vidar Magnussen, Birgit Skarstein, Else Kåss Furuseth, Abid Raja og Linn Skåber skal alle bli portrettert av kunstnerne som kjemper om å vinne «Portrettmesterskapet».
Kanskje klarer kunstnerne, som både er amatører og profesjonelle, å fremstille nye sider ved de kjente ansiktene – enten de bruker olje, kullstift eller ull.
Seks deltagere maler Vidar Magnussen eller Birgit Skarstein på Gamle Deichman i Oslo.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY / NRKMikkel Niva er programleder
Programmet som er på seks episoder, ledes av Mikkel Niva.
– Det var fantastisk gøy å se hvordan et ansikt kunne vokse frem på så mange forskjellige måter med samme utgangspunkt i et helt blankt lerret. Det å overføre det man ser over til et portrett, synes jeg er imponerende, sier programlederen.
Trenger man å være kunstinteressert for å se på?
– Nei, jeg vil tvert imot si at «Portrettmesterskapet» er det perfekte stedet for å pirre interessen. Personlig har jeg lært mye om både stort og lite fra en kunstverden jeg ikke kunne mye om fra før. Slå det sammen med veldig hyggelige gjester som blir malt, og vipps så har du et meget underholdende program om kunst og portrettmaleri.
Else Kåss Furseth, som er en av modellene, og programleder Mikkel Niva under semifinalen.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY/NRKFår ta med portrett hjem
I slutten av hvert av programmene får kjendisene velge et portrett av seg selv som de får ta med hjem. Kunstnerne må vente på juryens dom over hvem som går videre i konkurransen.
Kun åtte skal videre til semifinalen, før fire igjen møtes helt til slutt i finalen.
Normalt vil de fleste kunstnerne bruke måneder, og kanskje år, på å lage et portrett. Klarer de likevel å imponere dommerne når de kun får fire timer på seg? Det blir nerver, tårer – og forbløffende resultater.
Tre av deltagerne maler på Telemark kunstmuseum i Notodden.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY / NRKFinale på Nasjonalmuseet
I episodene får seerne bli med på diskusjoner om hvorvidt det er best med stygge, pene, gamle eller unge modeller.
Mens Kamelen bekymrer seg for viker, byr Trude Drevland på rynker. Det blir også avslørt hvem av Birgit Skarstein og Vidar Magnussen som har et «resting bitch face», og om Else Kåss Furuseth eller Abid Raja skravler mest.
Til slutt får vi også vite hvilken av kjendisene som er den perfekte modell. Og ikke minst, hvilken kunstner som blir vinneren av «Portrettmesterskapet». Det avgjøres i finalen som foregår på selveste Nasjonalmuseet. Finalen kommer 19. oktober og den som lager det beste portrettet av Linn Skåber, vinner.
Linn Skåber er modell under finalen som arrangeres på Nasjonalmuseet.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY / NRKDommere
Mona Pahle Bjerke er kunsthistoriker, NRKs faste kunstanmelder, og underviser ved kunsthøgskolen i Oslo.
Silje Sigurdsen er journalist og kunsthistoriker. Hun driver kunstnettstedet Kunzt.no, og har mottatt Arne Hestenes-prisen for sin formidling.
Lars Elling er en prisbelønt maler, forfatter, illustratør og musiker. Hans verk spenner fra den kritikerroste boka «Fyrstene av Finntjern» til å ha portrettert sin far på dødsleiet.
Juryen består av Mona Pahle Bjerke (t.v.), Silje Sigurdsen og Lars Elling.
Foto: NORDISK BANIJAY / NRKDeltakere og episoder
1. episode, 14. september, K.U.K. i Trondheim
Åge Aleksandersen, som er modell i Portrettmesterskapet, og programleder Mikkel Niva på K.U.K. i Trondheim.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY/NRKI første episode er Morten Hegseth og Åge Aleksandersen modeller. Hegseth er en profilert journalist og programleder. I Portrettmesterskapet må han dele scene med, og kanskje finne seg i å stå i skyggen av, rockelegenden Åge Aleksandersen. Aleksandersen er vant til å stå på en scene, men hvordan takler han å gjøre det uten gitar?
Kunstnerne som skal portrettere Morten Hegseth:
William Heimdal (20)
Fra Malm i Trøndelag. Til tross sin unge alder er han allerede godt kjent i mediene. Allerede som 14-åring ble han omtalt som vidunderbarn. Han er en av grunnleggerne av Memorosa-gruppen, sammen med blant andre Øde Nerdrum. I konkurransen møter han en av sine strengeste kritikere, dommer Mona Pahle Bjerke, og er nervøs for dommen hennes.
Nickolay Maltsev (42)
Bor og jobber i Oslo, kommer fra Russland. Er en selvlært tatovør og kunstmaler som går under navnet Nick Morte.
Matilda Höög (42)
Kommer fra Stockholm, men bor i Oslo, og er den eneste deltageren som lager portretter i tovet ull. Hun mener hennes arbeiderklassebakgrunn gjør at hun skiller seg fra andre kunstnere.
Kunstnerne som skal portrettere Åge Aleksandersen:
Yvonne Rosten (42)
Kommer fra Hemnes i Nordland, og jobber som kunstlærer.
Gard Sture (23)
Kommer fra Sarpsborg og studerer på en kunstskole i Oslo.
Jonathan Chedeville (36)
Fra Oslo, er både skuespiller og billedkunstner. Han har ingen formell utdannelse, men gikk i lære hos Odd Nerdrum en periode. Det startet med at han måtte stå nakenmodell der i to uker.
2. episode, 21. september, Kode i Bergen
Kunstner Yachi Yang studerer Kamelen nøye under konkurransen på KODE i Bergen.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY / NRKI andre episode er Trude Drevland og Kamelen modeller. Drevland har tidligere vært profilert som ordfører i Bergen, men også på dansegulvet i «Skal vi danse». Kamelen har fått Spellemannspris for årets hiphop-artist, og blitt nominert til P3 Gull for hit-låten «Creme de la Creme».
Kunstnere som portretterer Trude Drevland:
Rodrigo Cortez (48)
Er kjent som gatekunstner i Bergen, og står bak gigantiske veggmalerier. Han mener kunsten reddet ham ut av et ungdomsmiljø med rus og småkriminalitet. Dette takket være en lærer som oppdaget hans kunstneriske evner på ungdomsskolen.
Julia Mordviniova Gilje (45)
Kommer opprinnelig fra Russland, men har bodd i Norge i 20 år og bor nå i Stavanger. Hennes drøm er å leve av portrettmaling.
Håkon Børs-Lind (29)
Kommer opprinnelig fra Ås, men bor i Bergen og hører til samme gatekunstmiljø som nevnte Cortez.
Kunstnere som portretterer Kamelen:
Einar Duenger Bøhn (42)
Fra Oslo og er professor i filosofi, har podkast med Lars Berrum, og har skrevet bok om meningen med livet. Han kaller seg kunstens Rocky, og i Portrettmesterskapet stiller han med kullstift og et blankt lerret.
Yachi Yang (40)
Fra Taiwan, bor i Oslo og er (så langt) den eneste av deltagerne som har et kunstverk hengende på Nasjonalmuseet. Hun maler vanligvis på rispapir.
Håvard Løvnes (42)
Oppvokst i Ytre Agdenes og bor i Trondheim. Han er en selvlært kunstmaler og grafiker. Han synes ikke fire timer er for kort til å lage et maleri, da hans ADHD-diagnose gjør det vanskelig å konsentrere seg særlig lenger.
3. episode, 28. sepember, Gamle Deichman i Oslo
Birgit Skarstein og Vidar Magnussen blir portrettert på Gamle Deichman i Oslo.
Foto: Tobias Eidsaa Børresen / NORDISK BANIJAY / NRKI tredje episode er Vidar Magnussen og Birgit Skarstein modeller. Magnussen er skuespiller. I «Portrettmesterskapet» byr mannen med «de tusen ansikter» på sitt «resting bitch face». Birgit Skarstein er kjent fra mange TV-produksjoner, og har også rukket å bli en av Norges absolutt råeste idrettsutøvere. I programmet kan hun by på sitt «resting happy face».
Kunstnere som portretterer Vidar Magnussen:
Thea Elise Klingvall (30)
Fra Porsgrunn, men bor i Oslo. Hun er både kunstner og poledanser, og er opptatt av det ultrafeminine. Theas malerier ligger i krysningspunktet mellom klassisk og kitch.
Vincent Langaard (28)
Fra Ski og Oslo, har deltatt i flere kunstutstillinger i inn- og utland. Som kunstner er han opptatt av internettkultur og virkelighetsforståelse. Han er opptatt av mental helse og hvordan kunsten har hjulpet ham.
David Obi (43)
Kommer fra Nigeria, men bor i Oslo, der han jobber som barista ved siden av å være kunstner. Davids utfordring i konkurransen blir at han, ifølge seg selv, ikke vet hvem norske kjendiser er.
Kunstnere som portretterer Birgit Skarstein:
Amina Sahan (30)
Fra Oslo og jobber som produsent i en kunstorganisasjon. For dette har hun blitt nominert til årets Oslo-borger. Som kunstner er hun opptatt av mangfold og frykter «kjedelige» ansikter.
Helene Knoop (43)
Fra Asker, og er en av Norges mest kjente portrettmalere. Hun har blant annet portrettert Magnus Carlsen og er tidligere Nerdrum-elev. Hun hevder at du aldri slipper helt inn i de riktige salene som tidligere Nerdrum-elev, men at det hefter ved deg.
Harald Aadnevik (75)
Er tidligere avistegner, illustratør, og nå pensjonist. Han har portrettert både Kjell Inge Røkke og Lise Klaveness. Harald bor på Hamar og liker å smugtegne folk på toget.
4. episode, 5. oktober, Telemark kunstmuseum i Notodden
Stig Brenner er modell i episoden fra Telemark museum i Notodden.
Foto: Tobias Eidsaa BørresenI fjerde episode er Henriette Steenstrup og Stig Brenner modeller. Steenstrup er kjent fra film og tv, blant annet den prisbelønte serien «Pørni». Hun er glad i å skravle, så hvordan blir det da å sitte stille i fire timer? Stig Brenner gikk tidligere under navnet Unge Ferrari, og har gjort seg bemerket innenfor musikkbransjen i mange år.
Kunstnere som portretterer Henriette Steenstrup:
Syver Lauritzsen (32)
,
Fra Bærum og Oslo, jobber som designer, men kaller seg en «late bloomer» da han startet med oljemaleri for kun tre år siden.
Silke Mathe (55)
Fra Bærum. Kommer opprinnelig fra Tyskland, der hun er klassisk skolert. Hun lar seg inspirere av japansk skrekkfilm.
Valeria Duca (27)
Opprinnelig fra Moldova, har utdannelse fra Skottland, og bor i Oslo. Allerede som 15-åring ble hun utstilt på Venezia-biennalen.
Kunstnere som portretterer Stig Brenner:
Eva Hansen Sjøvold (21)
Fra Hemnesberget i Nordland, men går på kunstskole i Oslo. Der har hun også satt sitt preg på byen med mange store veggmalerier. Hun er opptatt av å representere det skeive miljøet, da hun selv manglet disse forbildene som ung i nord.
Einar Johan Limi (33)
Fra Oslo, og har studert kunst både i Amsterdam og Firenze.
Elin Therese Eriksen (47)
Bor på Nesodden og har studert kunst både i Norge og England, og har siden 2008 tatt portrettoppdrag. Vanligvis lager hun 3-4 portretter i året, men nå må hun levere på fire timer.
5. episode, semifinalen, 12. oktober, Gamle Munch i Oslo
Der skal det kjempes om å lage de beste portrettene av Else Kåss Furuseth og Abid Raja. Else Kåss Furuseth er glad i å skravle, men på modellscenen møter hun kanskje sin overmann i Abid Raja som er politiker, og har blant annet vært kultur- og likestillingsminister.
6. episode, finalen, 19. oktober, Nasjonalmuseet
Den som lager det beste portrettet av Linn Skåber, vinner «Portrettmesterskapet».