Glade jul

Uke 51 NRK1 lørdag 20. desember kl. 21:30

Julaften 2013 fulgte seks filmteam, seks svært ulike familier i en bygård i Oslo fra morgen til kveld. Resultatet ble en annerledes julefortelling som speiler dagens Norge.

Glade jul

Solveig er 87 år og
 kommer opprinnelig fra Gol i Hallingdal. Vi møter henne i 'Glade jul'.

Foto: Hilde Kjøs

Etterstadslottet er Obos' aller første bygård i Oslo. Den består av 102 leiligheter og rommer folk fra hele Norge, fra alle verdensdeler og alle generasjoner.

Filmen følger blant annet følger en enkes første jul uten mannen, barnets sitrende forventninger til julekvelden, en prest og en pakistansk taxisjåfør på jobb.

'Glade jul' beskriver menneskets gleder og lengsler.

Disse møter vi:

Solveig er 87 år og kommer opprinnelig fra Gol i Hallingdal. Det siste året har vært tøft for den gamle damen. Den siste av hennes seks søsken døde tidlig på året, og i april forsvant også hennes mann gjennom nesten 70 år. Denne julaften er hennes første uten ektemannen.

Mats er 14 år og midt imellom voksen og barn. Foreldrene skilte seg da han var liten, og både mor og far har nye kjærester som Mats har vokst opp sammen med. På julaften er Mats hjemme hos sin mor om morgenen, hos sin fars familie på formiddagen og tilbake hos mor på kvelden. Da kommer også Mats sin gambiske ste-bestefar og mors venninne Ensie fra Iran. Dette er den moderne ny-familien.

Rody (51) kommer opprinnelig fra Chile. Han hadde en drøm om å flytte ut og bor nå i Norge og jobber på Posten. Rody har slitt alvorlig med helsaende siste 7 årene og har vært mye sengeliggende, men denne julen føler han at han begynner å få tilbake energien.

Hanah (8) og Eduard (10) gleder seg til jul på barns vis. De bor med mamma Sarah, og på julaften åpnes dørene for en større familie. Blant dem som kommer, er barnas tyske morfar, deres kosovo-albanske far en tante far Italia og et par onkler.

Olga (54) kommer opprinnelig fra en liten øy på Vestlandet. Olga er prest, hun er skilt med to barn. Olga er vestlendingen som elsker byen. Hun har bodd på ”slottet” siden 1999 og stortrives. Når slekt og venner hjemmefra lurer på hvordan hun kan bo i byen, svarer hun alltid at ”Det er mange små bygder i byen”. Julaften skal Olga holde gudstjeneste på et sykehjem. Hun opplever det som en stor glede og sier det er nesten som om de gamle får minnet sitt tilbake for en dag.

Naseer (50) er utdannet siviløkonom fra Pakistan, og jobber i dag som taxisjåfør for Oslo Taxi. Naseer har kone og tre voksne døtre som alle har vokst opp på Etterstadslottet. Han trives veldig godt og mener at mye av grunnen til at det er så gode forhold i gården, er at flertallet av de som bor der er i arbeid. «Når folk jobber, blir det ro og orden». Naseer og familien er selv muslimer og feirer ikke julaften. Julaften er en vanlig arbeidsdag for Naseer, og han skal kjøre taxi hele kvelden.