Hopp til innhold

Endringer på DAB i Region Øst

NRK tilpasser DAB-sendernettet til kommune- og fylkesreformen.

Kart over DAB-dekningen

Samme farge betyr samme frekvens. I det nye Viken fylke vil det bli to ulike «DAB-soner» (to ulike frekvenser). Folketette områder i det tidligere Buskerud, altså områdene rundt Drammen og Hønefoss blir samme «sone» som Oslo, Akershus og Østfold.

Illustrasjon: Kurt Jarnes / NRK

En endring som allerede har funnet sted er at NRK P1 Buskerud og NRK P1+ Buskerud nå også sendes i Østfold, Oslo og Akershus (region 1). I tiden fremover blir det flere endringer som følge av opprettelsen av Viken fylke.

Innlandet og Viken:

Lunner og Jevnaker kommune «flytter» fra Oppland fylke og blir del av Viken fylke ved årsskiftet. Som følge av dette blir det onsdag 27. november i tidsrommet 09.00 – 16.00 skiftet frekvens på DAB-senderne som dekker disse kommunene. Senderne vil ikke lengre distribuere NRK P1 Innlandet og NRK P1+ Innlandet, men Østlandssendingen, NRK Østfold og nå også NRK Buskerud.

For at DAB-radioene skal fange opp denne endringen, må lyttere i Lunner og Jevnaker gjøre et kanalsøk eller nullstille radioen denne dagen. Om de kan fortsette å høre på NRK Innlandet vil være avhengig av dekningen der de bor.

Sjef for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox viser hvordan oppdatere kanallista på en DAB-radio

Sjef for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox viser hvordan oppdatere kanallista på en DAB-radio

Buskerud:

28. og 29. november blir det skiftet frekvens på enkelte DAB-sendere i Buskerud. Det gjelder sendere som ligger nær Oslo og Akershus. Ny frekvens blir samme som i Oslo, Akershus og Østfold.

Lyttere i dette området bør derfor gjøre et kanalsøk eller nullstille radioen for å fortsatt ha godt mottak av NRK-kanaler.

En fordel med denne endringen er at det fra nå av ikke blir frekvensskifte for lyttere som reiser i folketette områder rundt Drammen og Hønefoss, der mange pendler til og fra Oslo. Dermed blir det enklere for mange.

I resten av Buskerud blir ingen endringer, og NRK Buskerud vil fortsatt bli distribuert sammen med NRK Telemark og NRK Vestfold, og være tilgjengelig i disse to nabofylkene.

De ulike distriktskontorene i NRK vil inntil videre sende som før sammenslåingen av fylkene.

Har du spørsmål eller trenger hjelp til kanalsøk eller nullstilling av radioen, ta kontakt med NRK Publikumservice: info@nrk.no eller ring 23047000.