NRK Meny
Normal

– Oljefondet investerer i alvorlig miljøskade

Statens pensjonsfond utland investerer i et selskap som leter ulovlig etter olje i Afrikas eldste nasjonalpark, Virunga i Kongo. Fondet må trekke seg ut umiddelbart, mener WWF.

Virunga nasjonalpark i Kongo

Virunga nasjonalpark er hjemmet til en fjerdedel av verdens fjellgorillaer.

Foto: HO / REUTERS

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson i WWF.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Ifølge WWF har oljeselskapet Soco International, som Oljefondet har investert 125 millioner kroner i, flere ganger brutt seg inn i nasjonalparken for å lete etter olje.

– Dette britiske selskapet er et slemt selskap. De har med fysisk makt forsøkt å trenge seg forbi parkvaktene i Virunga for å komme inn og drive oljeleting, sier WWFs generalsekretær Rasmus Hansson.

Virunga nasjonalpark er regnet som en av de viktigste naturområdene på FNs verdensarvliste, og er hjemmet til en fjerdedel av de utrydningstruede fjellgorillaene.

– En klassisk spagat

Samtidig som Norge har gjort en avtale med Kongo om å gi en halv milliard kroner til å bevare regnskogen i landet, har Oljefondet investert 125 millioner kroner i oljeselskapet som WWF mener vil ødelegge den samme regnskogen.

Dermed bryter Norge de etiske retningslinjer for fondet, samtidig som de undergraver sin egen innsats for å redde regnskogen i Kongo, mener WWF.

– Det er jo en klassisk spagat, som vi forsåvidt kjenner fra veldig mange områder hvor Norge på den ene siden lever av oljevirksomhet, og på den andre siden sier vi skal ta vare på klimaet. Og selv om pensjonsfondets andel i dette selskapet er liten, så er fondets mulighet og forpliktelse til å gi et rungende signal ved å trekke seg ut av det selskapet, veldig viktig. Og dette må skje nå, sier Hansson.

Les også: Oljefondet vil kjøpa skog og veg

– Bryter etiske retningslinjer

Kongo er rikt på naturressurser, men er ett av de fattigste landene i verden etter flere tiår med vanstyre og krig. Det kan være en årsak til at myndighetene har åpnet for å la økonomiske interesser gå foran internasjonale avtaler om miljøvern.

– Her er det på den ene siden lagt ut en oljeblokk slik at Soco mener at de har anledning til å bore her, og på den andre siden står det helt klart i Kongos miljølovgivning at oljeboring i nasjonalparker er forbudt, sier Hansson.

Og så lenge det er ulovlig, mener WWF at Norge, med sin investering i Soco, bryter fondets etiske retningslinjer.

– Pensjonsfondet har klare regler på at de ikke skal investere i barnearbeid, kvinneundertrykking, uholdbare arbeidsforhold og så videre. Dette er utmerket, og pensjonsfondet har også en formulering om at de ikke skal investere i alvorlig miljøskade. Og forbudt oljeboring i en av verdens flotteste nasjonalparker er alvorlig miljøskade, sier Hansson.

Les også: Strammer inn Oljefondets etiske spilleregler

– Følger situasjonen nøye

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen ( Krf)

Hans Olav Syversen (KrF).

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hansson får støtte av KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

– Dersom det er hold i dette, og det tror jeg faktisk det er, så bør vi trekke ut vår investering i dette selskapet, som for øvrig er kjent for å investere kraftig i områder hvor det er litt på kanten av hva som er god tone, for å si det forsiktig, sier Syversen.

– Pensjonsfondet skal ikke investere i selskaper som medvirker til grov miljøkriminalitet, og jeg er kjent med at etikkrådet nå følger situasjonen i Virunga nasjonalpark nøye, sier statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet.

Dersom det blir klart at Soco International bidrar til grov miljøkriminalitet, vil fondet trekke seg ut. Men dette kan ta tid, sier Singsaas.

– Etikkrådet trenger god tid på å vurdere enkeltsaker. En del av deres mandat er at de skal vurdere alle sider av en sak, og så må vi heller komme tilbake til det hvis og når vi får en anbefaling fra etikkrådet, sier hun.

Les også: Amerikansk professor ut mot oljefondet