Hopp til innhold

Vil låne penger til europeiske land

Kinas statsminister Wen Jiabao åpner for at Kina kan gi lån til flere europeiske land som har vanskeligheter med kreditten.

Kinas statsminister Wen Jiabao

Kinas statsminister Wen Jiabao var søndag på besøk i Birmingham der han åpnet for at flere land i Europa som har trøbbel med kredittverdigheten kan få låne penger fra Kina.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Under besøket i Storbritannia søndag sa den kinesiske statsministeren at han ikke har intensjoner om å forsøke å holde på et kinesisk overskudd på handelsbalansen.

– Det vi ønsker er en balansert og bærekraftig vekst i handelen, sa Wen.

Kina kjøper en bit av Ungarn

Lørdag var den kinesiske statsministeren i Ungarn der han offentliggjorde at Kina skal kjøpe ungarske statsobligasjoner og utvide landets kredittgrense.

Wen kom ikke med detaljer om hvor mye kinesiske myndigheter er interessert i å kjøpe for, men svarte at det var en «viss sum».

– Ungarernes kredittgrense blir oppjustert av Kinas utviklingsbank og skal komme fellesprosjekter til gode, fortalte statsministeren til journalister etter et møte med sin ungarske kollega, Victor Orbán.

Orban la til at Ungarn har sluttført en «ny og svært viktig avtale» med Kina.

Kinas statsminister

Kinas statsminister Wen Jiabao ble ønsket velkommen av den engelske handelsministeren Stephen Green på flyplassen i Birmingham.

Foto: Huang Jingwen / Ap

Skal hjelpe andre land også

Søndag fulgte Wen oppp med å si at også andre europeiske land som har problemer med å skaffe seg lån, vil kunne få hjelp fra Kina, skriver NTB.

I 2009 og 2010 lånte de statlig eide Kinas utviklingsbank og Kinas Eksport-import-bank ut minst 110 milliarder dollar - rundt 670 milliarder kroner.

Til sammenlikning lånte Verdensbanken ut rekordhøye 100,3 milliarder dollar fra midten av 2008 til midten av 2010 for å dempe følgene av den globale finanskrisen.

Den kinesiske statsministeren reiser mandag til Berlin før europaturen tar slutt tirsdag kveld.

Investerer i Afrika

Det forventes at Kina, som allerede er verdens nest største økonomi, passerer USA og blir den ledende produsenten av industrivarer innen fem til sju år, ifølge en OECD-rapport som ble lagt fram tidligere i år.

I løpet av de siste årene har også Kinas lån og investeringer i Afrika økt enormt, og Afrika er Kinas viktigste handelspartner etter EU og USA.

Blant annet har afrikanske land som Angola, Nigeria og Suden - med oljeforekomster - tiltrukket interessen til giganten i øst.

Handelsavtale Kina Argentina

ARKIVBILDE: Kina kombinerer ofte lån med handelsavtaler. Desember 2010 ble det inngått fem nye avtaler med Argentina, som blant annet bygger jernbane for kinesiske penger.

Foto: AFP

Blir kritisert for å ha for milde krav

For å styrke sin egen energisektor har Kina også inngått omfattende lån for olje-avtaler med Russland, Venezuela og Brasil.

De to kinesiske bankene tilbyr bedre betingelser enn Verdensbanken og andre internasjonale långivere til prosjekter som støttes av myndighetene i Beijing.

Men verdens største nasjon er jevnlig blitt kritisert for ikke å stille krav om korrupsjonsbekjempelse og menneskerettigheter til låntakerne, slik de fleste landene i Vesten gjør.

Handelsoverskud på 70, 7 milliarder

Kinas handelsoverskudd gikk opp til 70,7 milliarder kroner i mai fra 61,8 milliarder kroner i april. På ett år har eksporten økt med 19,4 prosent. Det viser nye tall fra kinesiske myndigheter.

Kinas import har likevel vokst raskere enn eksporten det siste året. Importen gikk opp med 28,4 prosent fra mai i fjor til mai i år. Økonomene hadde ventet en importvekst på bare 22 prosent.

Mens eksporten i mai lå på 852 milliarder kroner, lå importen på drøyt 781 milliarder kroner.