Hopp til innhold

Vil begrense inntjeningen fra strøm

LO-leder Roar Flåthen vil begrense milliardutbyttene eierne tar ut etter strømsalg, og krever strengere regler for hvor langt ned strømprodusentene kan tappe vannmagasinene.

LO-leder Roar Flåthen

Norge er et vinterland. Vi må passe på at folk ikke fryser ihjel, sier LO-leder Roar Flåthen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ifølge LO-lederen har det nå gått for langt. Flåthen sier til NRK at det nå er på tide å regulere ned strømprodusentenes frihet.

– Norge er et vinterland. Vi er helt avhengige av å få levert til folket og til industrien, slik at vi ikke fryser ihjel, sier han.

– Uakseptabel situasjon

LO-lederen mener nettopp det er alternativet, slik man ser at skjer i Europa.

– Det ville være en skam og en helt uakseptabel situasjon at ikke vi skal ha orden på forsyningssikkerheten våres, sier Flåthen.

Kraftselskapene her i landet tjener mye penger, selv om produksjonen av vannkraft er lavere enn i fjor. Årsaken er at strømforbruket stiger, og at prisen på kraft i markedet har økt i forhold til i fjor.

Hver tredje strømkrone fra norske forbrukere og bedrifter havner i kassa til kraftprodusentene.

Dyrere strøm

Agnar Aas

Nordmenn kan vente seg tidenes høyeste strømregning i januar, ifølge NVEs Agnar Aas.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det var dyr strøm i fjor vinter, men nå kan den øke med 50 prosent til. Sjefen i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), Agnar Aas, advarer folk mot tidenes høyeste strømregninger etter jul.

– Vi snakker om mer enn 2000 kroner ekstra. I Midt- og Nord-Norge er prisene enda litt høyere, så der må man kanskje vente seg nærmere ekstra i strømregning, sier han.

Det kalde været gjør at nordmenn bruker mer strøm enn noen gang tidligere, viser tall fra Statnett.

Basert på NVE-sjefens tall, sa kraftforvalter Arne Østerling i går at det lave nivået i norske vannmagasiner i september, burde fått varselklokker til å ringe før en eksporterte mer strøm til utlandet.

– Strømselskapene betaler ut kjempeutbytter til eierne, men den ekspansive utbyttepolitikken kan bidra til at selskapene styrer produksjonen på en måte som ikke er til forbrukernes beste, påpeker Flåthen.

Vil holde kraften i Norge

LO-lederen vil regulere vannmagasinene mer gjennom året.

– Vi er tjent med at vi hadde hatt mer kraft i eget marked, sier han.

Men Flåthen ønsker å gjøre mer, for strømselskapene betaler ut kjempeutbytte til eierne. Han mener en så aggressiv utbyttepolitikk er kortsiktig eierstyring og eierpolitikk.

– Det hindrer jo disse selskapene å kunne gjøre nødvendige langsiktige investeringer, om de drar dette for langt, sier han.