Hopp til innhold

– Fortsatte strømeksport til tross for lite nedbør

Vannkraftprodusentene tømte vannmagasinene mens værvarslingen viste nedbørsfattig høst, ifølge svensk kraftforvalter.

Kraftleidningar

Produsentene kunne ha stoppet nedtapping av vannmagasinene og strømeksport via våre kabelforbindelser i slutten av september, da de visste at kraftbalansen var dårlig, mener svensk forvalter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det kan bli den verste strømvinteren i manns minne i deler av Norge.

Men norske vannkraftprodusenter visste allerede i slutten av august at det kunne bli lite nedbør til å fylle norske vannmagasiner, ifølge den svenske forvalteren Arne Österling i Shepherd Energy:

– Underskuddet vokste fra 15 til 20 terrawatt rundt uke 35-36 og fremover, sier Österling til NRK.

Norske produsenter burde ha reagert allerede først i september (uke 35,36), mener han. Utsiktene til høstens nedbør var dårlige, mens kraftbalansen allerede da var usikker.

Fortsatte nedtapping og strømeksport

Strømprisen oppover i byks

Det kan bli den verste strømvinteren i manns minne i deler av Norge.

Foto: Knut Sveen / NRK

Nivået i vannmagasinene er på et rekordlavt nivå. Ifølge Österling begynte norske vannkraftprodusenter altfor sent å lagre vann for vinteren.

Produsentene kunne ha stoppet nedtapping av vannmagasinene og strømeksport via våre kabelforbindelser i slutten av september (uke 38-39). Da visste en jo sikkert at kraftbalansen var dårlig, særlig i Norge, mener forvalteren.

Men norske kraftprodusenter fortsatte å eksportere strøm ut av landet:

– Til tross for at man lå med det underskuddet helt frem til uke 40, fortsatte man å eksportere ganske store volum til kontinentet via Danmark og Nederland, forklarer han.

– Kunne ha brukt nødbremsen

– Man kunne vel ha sett, i det minste rundt uke 38-39, da man så at det i værtrendene i langtidsprognosene ikke var et varsel om spesielt nedbørsrikt vær, sier Österling.

– Man kunne kanskje ha brukt nødbremsen tidligere når det gjaldt eksporten av strøm til Nederland og Danmark, mener han.

Men hvorfor sparer ikke produsenter bare på vannet? Svaret på det er at for mye vann i magasinene kan gi produsentene lave priser på nyåret, hvis høsten blir full av nedbør.

– Jeg vil tippe at det er tidligere års historikk som ligger bak strategiene. Man vil ikke sitter med Svarte-Per når april kommer, tror Österling.

– Vet ikke på forhånd

Strømprodusentene i Energi Norge mener de ikke kunne forutsi at høsten ble tørr og kald.

– Man vet ikke i september hvordan høsten kommer til å bli. Man visste ikke på forhånd hvor ekstremt høstværet kom til å bli, og at kulda skulle komme så tidlig, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen til NRK.

– Produsentene planlegger alltid for å ha nok kraft, ellers så taper de penger når det blir så knapt at prisene begynner å stige, forklarer han.