Hopp til innhold

Unge gir blaffen i Europa-krisen – har klokkertro på egen økonomi

Til tross for rekordhøy ungdomsledighet i Europa og advarsler om at krisen kan spre seg til Norge, frykter ikke Tarjej Heen (17) og Carl Petter Granheim (23) fremtiden – men eksperter advarer.

ungdom

ORDNER SEG: Tarjej Heen (17) og Carl Petter Granheim (23) har sommerjobb som salgskonsulenter. De tror solide utdannelser vil sikre dem godt økonomisk i fremtiden, og frykter ikke at problemene i Europa rammer dem.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Jeg studerer business i London og har en relevant sommerjobb som konsulent innen direktesalg nå. Går man i tillegg inn i det med positiv innstilling og arbeidsvilje, går det nok fint for oss i fremtiden, sier Granheim til NRK.no.

Sommerjobbkollegaen Tarjej Heen har planer om å utdanne seg til ingeniør ved NTNU etter videregående og militæret, og frykter heller ikke at virkeligheten for deres jevnaldrende i Europa skal bli deres hverdag. Det gjør heller ikke de spurte ungdommene i en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI for Fokus Bank.

Mer positive under krisen

Den viser at nordmenn i alderen 15 til 25 år har ukuelig tro på fremtiden, både for seg selv og for Norge. Mens milliarder av euro det siste halvåret er pøst ut i redningspakker til kriserammede land i Europa, arbeidsledigheten når nye dystre rekorder og det snakkes om en potensiell tapt generasjon unge europeere, har norske ungdommer på sin side blitt mer positive til fremtiden:

  • Nesten åtte av ti tror tilstanden i norsk økonomi de neste tolv månedene enten holder seg som nå eller blir enda bedre, mot drøyt syv av ti i månedsskiftet november/desember i fjor. Det er spesielt de mellom 23 og 25 år som er positive. Bare litt mer enn to av tre tror vi går dårligere tider i møte.
  • 72 prosent av de spurte ungdommene tror det blir lettere eller omtrent som nå å få seg jobb i fremtiden, mot 66 prosent for et drøyt halvår siden.
  • Nesten ni av ti tror at de vil ha bedre råd eller økonomisk sett ha det omtrent som nå det neste året.
setsaas

ADVARER: Ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank mener ungdom ikke må la seg blende av de gode tidene, og utnytte muligheten det gir til å lage buffer når det blir strammere.

Foto: Håvard Kallestad / Fokus Bank

– Det virker ikke som om norsk ungdom lar seg påvirke av situasjonen i Europa. Norge er et av få land med lav arbeidsledighet, gode jobbmuligheter og økt sysselsetting i Europa nå. Vi har olje og god internasjonal innflytelse som gir folk stor tro på norsk økonomi, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank til NRK.no.

I sine møter med unge bankkunder opplever hun sjelden at de spør om hvorvidt den økonomiske krisen i flere store europeiske land vil kunne få konsekvenser for dem. Ifølge NAV var det 64.200 arbeidsledige i Norge ved utgangen av juni – 1300 færre enn for ett år siden. Drøyt 9000 av de arbeidsledige er under 25 år.

Samtidig er det et faktum at statsminister Jens Stoltenberg senest for en måned siden advarte mot at krisen kan spre seg til Norge, og tunge næringer som industrien og handelsstanden stålsetter seg allerede for vanskeligere tider her.

25 millioner uten jobb

Ifølge FNs arbeiderlivsorganisasjon ILO vil 75 millioner unge under 25 år være arbeidsledig globalt innen utgangen av året – en økning på fire millioner siden 2007. ILO frykter at unge europeere som ikke får utnyttet dyr utdannelse og kompetanse vil stå igjen som en tapt generasjon. Høyt utdannede unge flykter utenlands for å få jobb.

– Ungdom i Europa har reell grunn til bekymring. Vi ser stor arbeidsledighet, og vi ser at den øker mer enn arbeidsledigheten generelt. Vi frykter at mange vil gå rett fra utdannelse til ulike former for trygdeordninger, eller i verste fall miste denne, sier kommunikasjonssjef i ILO Norge, Torbjørn Urfjell, til NRK.no.

I alt er 24, 9 millioner mennesker i EU-landene uten jobb, med kriselandene Spania og Hellas i front. Annenhver spanjol under 25 år er arbeidsledig.

PORTUGAL People shout slogans during a protest against unemployment in Lisbon

PROTESTERER: Krisen i Europa har ført til store kutt i mange sentrale euroland. Her fra en protestdemonstrasjon i Lisboa i Portugal i juli.

Foto: HUGO CORREIA / Reuters

– Det er for så vidt grunner for å være så optimistisk som de norske ungdommene er, for Norge fremstår som unntakslandet i Europa nå. Men det er stor usikkerhet der ute nå, og i det lange løp blir nok også Norge påvirket, med mindre man klarer å få hjulene i gang igjen, sier seniorforsker og sosialøkonom Knut Røed ved Frischsenteret til NRK.no.

Det vil i første rekke påvirke den svært utsatte eksportindustrien og sette arbeidsplasser der i fare. I tillegg vil det gi betydelig press på arbeidsinnvandringen til Norge, og gi de unge mer konkurranse om jobbene.

– Ungdomsledighet er ikke noe stort tema i Norge nå, ingenting tyder på at den vil ta av med det første. Alt i alt ser det bra ut. Men det er viktig å ta høyde for at ting kan bli annerledes, og ikke tro at økonomien går bra helt av seg selv, sier han.

Setsaas i Fokus Bank skulle gjerne sett at unge brukte de gode tidene enda mer konstruktivt, og minner om at den svært lave renten vi har nå nettopp er et resultat av at det går trått i Europa – og ikke er en normaltilstand. Hvis ikke kan man få lide for egen optimisme, advarer hun.

– Unge boligkjøpere utsatt

– Vi har en høy boligprisvekst, og vet at renten skal opp. Unge må være litt forsiktig. Vi oppfordrer de som har lån nå til å nedbetale så mye som mulig i gode tider, og gjerne få etablert penger på sparekonto. Da er man mer rustet til den tiden vi vet vi skal inn i, selv om det er vanskelig for mange å se for seg en tilstand med åtte proset lånerente.

Knut Røed

BOLIGTRUSSEL: Knut Røed ved Frischsenteret mener boliggjeldstynget ungdom er spesielt utsatt i dårligere tider.

Foto: Frischsenteret

– De må også holde seg unna kredittkort. Egenkapitalkravet på 15 prosent vil også føre til at flere i fremtiden må bruke penger på sparing, og at leieprisene også skyter i været, sier hun.

– Er norske ungdommer naive når de ser så lyst på fremtiden?

– Man skal forstå alvoret i det som skjer i Europa, at hver femte person under 25 år er arbeidsledig er en ille situasjon, og det må vi ta lærdom av. Unge i Europa tvinges til å flytte hjem til foreldre fordi de ikke får jobb, mens diskusjonen her hjemme går på hvorvidt de kan komme seg inn på boligmarkedet eller ikke, sier Setsaas.

Røed ved Frischsenteret peker også på boligmarkedet og unge som er stadig mer nedsyltet i gjeld som en svært utsatt gruppe dersom de gode tidene snur også her i landet.

– Det gir grunn til en viss uro. Utviklingen på boligmarkedet kan snu, fyrt opp av en ekstrem og egentlig alt for lav rente. På ett eller annet tidspunkt vil dette snu, sier Røed.

Ungdomsøkonom Setsaas gir følgende fremtidsråd:

– Skaff deg en solid utdannelse, internasjonal erfaring, gode språkkunnskaper – og nedbetal gjeld og bygg en buffer. Foreldre og besteforeldre har vært igjennom dårligere tider der det snudde, og kan også bidra med erfaringer.

Video Arbeidsløse ungdommer i Europa

Arbeidsløse ungdommer i Europa