Hopp til innhold

Tidligere Yara-sjef tiltalt for korrupsjon

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon i India og Libya.

Thorleif Enger

Enger ble siktet for korrupsjon i 2012. Nå er tiltalen mot den tidligere Yara-sjefen klar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Økokrim mener Enger bestakk sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India, skriver Dagens Næringsliv.

Dagens konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad, kommenterer saken i Aktuelt i kveld. Se sendingen her.

Økokrim karakteriserer saken som «usedvanlig alvorlig» og viser til at bestikkelsene er gitt til tjenestemenn svært høyt oppe i maktapparatene.

Tiltalen ble klar onsdag, samme dag som Yara ble ilagt og aksepterte et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av korrupsjon i Libya, India og Russland.

Økokrim har kommet til at de ulovlige overføringene totalt er på rundt 12 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner.

Tre siktet

Tre personer som var ansatt i konsernledelsen da korrupsjonen foregikk, ble siktet av Økokrim, som mener bestikkelsene var forankret i konsernledelsen.

Enger satt som konsernsjef i Yara fra 2004 til 2008. Han ble i 2012 siktet av Økokrim.

De to måtte trekke seg fra konsernledelsen da siktelsen ble kjent, men begge har fortsatt ledende stillinger i selskapet.

Etter det NRK har grunn til å tro vil Økokrim i løpet av torsdag eller fredag avgjøre om de to to siktede Yara-direktørene som fortsatt jobber i selskapet blir tiltalt.

Både Enger og de to andre har nektet straffskyld.

Kontaktet ikke Økokrim før i 2011

Dagens konsernsjef Jørgen Ole Haslestad sa tidligere onsdag at han i etterpåklokskapens lys gjerne kunne og skulle gjort ting annerledes i 2008.

Ifølge Økokrim pågikk korrupsjonen i selskapet inn i 2009, ett år etter at Haslestad tiltrådte som konsernsjef, og ved utmålingen av forelegget er det lagt vekt på at konsernledelsen allerede i 2008 hadde mistanke om korrupsjon.

Likevel ble ikke Økokrim kontaktet før i 2011.

– Basert på det jeg da visste mener jeg at jeg tok en riktig avgjørelse i samråd med styrets sjef, sier Haslestad til NRK.

NRK har i kveld forsøkt å komme i kontakt med Engers advokat Ellen Holager Andenæs uten å lykkes.

Hun ville tidligere i dag ikke kommentere Engers rolle i saken, men kritiserte i stedet Yara.

– Jeg synes det er merkverdig at selskapet vedtar forelegget, og særlig er det drøyt at de erkjenner straffskyld når det gjelder India. Her var det snakk om bruk av helt ordinære konsulenttjenester som er alminnelig å bruke, sa Andenæs til NRK i formiddag.