Hopp til innhold

Spår økonomisk krise i 15 år: - Ikke mulig for Norge å gjemme seg

– Presset mot norsk økonomi vil fortsette. Norge er på ingen måte immun mot den økonomiske krisen som må komme, sier Steven Desmyter, Norden-topp i en av verdens største hedgefondforvaltere.

Spår at den økonomiske krisen vil forverre seg

Det finnes ingen enkle utveier på de økonomiske problemene verden står overfor, mener en av verdens største hedgefondforvaltere.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Steven Desmyter, sjef for Norden og Benelux i Man Investment

Steven Desmyter, sjef for Norden og Benelux i Man Investment

Foto: Man Investment

Steven Desmyter er en av toppene i det britiske investeringsselskapet Man Investment.

Han mener at vi bare har sett starten på den økonomiske krisen som må komme. Den samlede gjelden i forhold til verdiskapningen bare øker og øker (se faktaboks).

– Den virkelige krisen slik vi ser det har ikke startet ennå. Det finnes ingen enkle løsninger. Gjeldssituasjonen i mange land er nå verre enn før finanskrisen, med en samlet gjeld på mer enn fire ganger verdiskapningen, sier Desmyter til NRK.no.

Han er toppsjef for Man Investment i Norden og Benelux-landene.

Britiske Man Investment ble av Bloomberg rangert som verdens største forvalter av hedgefond i 2011. Andre rangeringer har selskapet på topp tre. I skrivende stund forvalter Man i overkant av 300 milliarder kroner gjennom ulike typer investeringsfond.

Hedgefond er fond som også kan tjene penger på å ta veddemål på at markedene faller (se faktaboks).

LES OGSÅ: Finanstilsynet tillater omstridte fond

– Finnes ingen enkle løsninger

Desmyter mener at det kun er to måter å løse gjeldsproblemene på, som begge er smertefulle. Det ene er å kutte i offentlige utgifter i mange år på rad for å betale ned på gjelden. Det andre er en restrukturering. Det innebærer at deler av gjelden ettergis.

– Det som må gjøres er å redusere nivået på gjelden i forhold til verdiskapningen. Men det må gjøres gradvis, og det er trolig ikke mulig å kutte mer enn 10 prosent i året. Det betyr at det minst tar 10-15 år å komme ned på mer normale nivåer, sier Man-toppen.

En massiv pengetrykking, som eksempelvis den europeiske sentralbanken kan gjøre, er ingen løsning. Det vil gjennomskues av obligasjonsmarkedet som vil kreve enda høyere renter for å låne penger til eksempelvis Spania og Italia, sier han.

LES OGSÅ: Hedgefond vurderer å saksøke Hellas

– Ikke mulig for Norge å gjemme seg

Norge merker allerede de negative effektene av å bli sett på som en trygg havn å plassere pengene i, i form av en mer verdifull krone. Det rammer norsk industri.

En forverret økonomisk krise vil merkes kraftig for Norge, mener han. Det er ikke mulig for Norge å gjemme seg, mener Desmyter.

– På grunn av sunne statsfinanser og oljefondet blir Norge sett på som en trygg havn. Investorene vil plassere pengene sine der de antas å være trygge. Det gjør at kronekursen styrker seg. Vårt syn er at kronen vil fortsette å styrke seg.

Steven Desmyter understreker at han langt fra er noen forsker, og kun gir uttrykk for sitt markedssyn. Det endrer seg i tråd med hvor selskapet til en hver tid ser det som mest sannsynlig at det kan tjene penger for investorene.

– Mindre konkurransedyktig industri

– Norsk eksportindustri med unntak av olje- og gassnæringen vil bli mindre konkurransedyktige, og dere kan få problemer med deflasjon (fallende priser, journ.anm). Men i forhold til problemene som andre land sliter med er dette småtterier, sier Desmyter.

Han legger til at han heller ville vært i Norges sko enn i noe annet lands. – Det dere opplever er i realiteten luksusproblemer, sier han.

Peter Warren er Norges mest profilerte hedgefondforvalter. Han sier til NRK.no at Man i markedet er kjent som store og dyktige forvaltere.

– Det er ikke noe tulleselskap, sier Warren.

– Naivt å tro at Norge ikke vil rammes

For få dager siden sa statsminister Jens Stoltenberg at det var naivt å tro at oljen alltid kan redde oss mot økonomiske kriser.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Naivt å tro at oljen vil redde oss

– Jeg er bekymret for at eurolandene ikke lykkes. Da risikerer vi at millioner av mennesker vil miste jobbene og folk risikerer å tape sparepengene sine. Det vil gi oss en uoversiktlig situasjon. Derfor prøver også eurolandene å unngå at euroen ryker. Men vi kan ikke være sikre på at de lykkes, sa statsministeren til VG.