Hopp til innhold

Finanstilsynet tillater omstridte fond

Den europeiske sentralbanken (ECB) har karakterisert hedgefond som en like stor trussel mot den finansielle stabiliteten som fugleinfluensa. Nå blir det tillatt i Norge.

Eirik Bunæs, avdelingsdirektør i Finanstilsynet

Avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Finanstilsynet sier at tiden nå er moden for å åpne for norskregistrerte hedgefond.

Foto: cf-wesenberg

- Den første tillatelsen til å opprette hedgefond i Norge vil bli gitt denne uka, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Finanstilsynet til NRK.

Etter det NRK forstår er det en forvalter som får tillatelse til å opprette tre hedgefond denne uka, mens fire-fem andre venter på konsesjon.

Bunæs sier at det lenge har vært klart at hedgefond ville bli tillatt i Norge, men at Finanstilsynet har ventet lenge med å åpne for det.

- Det ville ikke vært spesielt musikalsk å åpne for dette i 2008 eller 2009, sier Bunæs.

LES OGSÅ: Mistet bonus - starter hedgefond

LES OGSÅ: Tøffere finansreguleringer i USA

Citibank har tidligere bekreftet at investeringene som de såkalte Terra-kommunene tapte store penger på, var et hedgefond .

LES OGSÅ: Kan tape mer enn de har investert

- Like ille som fugleinfluensa for finansiell stabilitet

Den Europeiske Sentralbanken (ECB) uttalte i en rapport om finansiell stabilitet fra 2006 at hedgefond-kollapser kunne være like skadelig for økonomisk stabilitet som fugleinfluensa.

ECB pekte på faren for at hedgefond i flokk kunne skape globale likviditetsproblemer, dersom økonomiske sjokk tvang fondene til å endre strategier.

LES OGSÅ: - Finansmarkedet må kontrolleres

Fondene har høstet kritikk internasjonalt for å skape store finansielle forstyrrelser, og er omstridt fordi de er svært kompliserte, kan ta høy risiko og gir lite innsyn i virksomheten.

Det at hedgefond i Norge blir så stort at det kan forstyrre det norske finansmarkedet, ligger langt frem.

Eirik Bunæs, avdelingsdirektør i Finanstilsynet

På vårparten tok den greske statsministeren Georges Papandreou til orde for strengere reguleringer av hedgefond, etter at fondene skapte store problemer for landet da de veddet på at greske statsobligasjoner ville falle ytterligere i verdi.

- Utenfor Norge er det eksempler på at hedgefonds atferd har virket forstyrrende på markedet, men det er en annen diskusjon, sier Eirik Bunæs.

Han sier at norske investorer og forvaltere har etterspurt hedgefond i lang tid, og kjøper andeler i utlandet som en del av sin portefølje.

Loven åpner for salg til småsparere

Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital AS

Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital AS

Foto: Johan B. Sættem

Inntil videre vil ikke hedgefond være noe som bankenes rådgivere kan markedsføre overfor norske småsparere på jakt etter bedre avkastning på sine sparepenger.

- Foreløpig vil det ikke være anledning til å markedsføre og selge disse hedgefondene til småkunder, selv om loven åpner for det, sier Bunæs.

Flere norske forvaltere har registrert hedgefond i Irland, fordi de norske reglene inntil nå har forbudt etablering i Norge.

- På høy tid at det kommer til Norge

Finansnestor Peter Warren i Warren Capital sier at han har ventet på at hedgefond vil bli tillatt i Norge siden 2002, og har selv etablert tilsvarende fond i Irland.

Han fnyser av sammenligningen mellom hedgefond i flokk og fugleinfluensa.

- Det er en morsom sammenligning, men historien har vist at hedgefond i flokk er som en mild forkjølelse å regne, sier Warren til NRK.

Han mener at finanskrisen på verdensbasis i praksis ble startet av 5-6 banker.

- I forhold til det tror jeg ikke at man vil få noen særlig feberstigning ved hegdefond, avslutter Warren.