Roskilde Bank kjøpt opp

Kriserammede Roskilde Bank er reddet, mens to andre danske banker gikk dukken mandag morgen.

Roskilde Bank
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

I dag ble det klart at tre banker kjøper Roskilde Bank, som som måtte ha krisehjelp fra den danske sentralbanken i august.

Les: Danske banker kan få problemer

Nordea, Spar Nord Bank og Arbejdernes Landsbank har kjøpt tilsammen 21 filialer. De overtar også utlån for ti milliarder danske kroner, og innlån for rundt fem milliarder.

Roskilde Bank tapte over fem milliarder kroner i løpet av den første halvdelen av 2008, og sto med en egenkapital på minus 2,5 milliarder.

- Vi har ønsket en hurtig avklaring av filialenes fremtid. Det har stor betydning for både kunder og medarbeidere, og vi er glade for løsningen som nå er på plass, sier Henning Kruse Petersen i Roskilde Bank.

Avtalen er godkjent av den danske sentralbanken, og venter på godkjenning fra Finanstilsynet.

To nye banker forsvinner

Finanskrisen har imidlertid ikke sluppet taket i Danmark. I dag tidlig meddelte Bonusbanken at egenkapitalen deres har forsvunnet, og at Vestjysk Bank overtar alle bankens aktiviteter.

Overtakelsen kostet rundt 17 millioner kroner.

Kort tid etterpå opplyste Ringkjøbing Bank og Vestjysk Bank at de fusjonerer under Vestjysk Banks navn.

Fusjonen skal være en konsekvens av at Ringkjøbing Bank måtte nedjustere forventningene til årets resultat med 45 millioner kroner.

Sprer seg ikke til Norge

Erik Bruce

Erik Bruce.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Sjefsanalytiker i Nordea, Erik Bruce, sier norske banker ser ut til å klare seg foreløpig.

- Det er ingen grunn til å tro at det er store tap på gang. For norske banker blir boligmarkedet og eiendomsmarkedet avgjørende, sier Bruce til NRK.

Finanskrisen sprer seg i Europa, og det blir dyrere for norske banker å låne penger.

- Norsk økonomi kan fortsatt komme i problemer framover, men for øyeblikket ser det ut til at norske banker er lite eksponert, sier Bruce.