Hopp til innhold

Rettssak om 10 milliarder skattekroner

I dag starter den største økokrimsaken noen gang i Oslo tingrett. Verdens største riggselskap, Transocean, er tiltalt for å ha unndratt skatt for 10 milliarder kroner til Norge.

Transocean

Staten krever 1,8 milliarder kroner av riggselskapet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Morten Eriksen

Førstestatsadvokat Morten Eriksen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter sju års etterforskning skal saken endelig prøves for retten.

– Det gjelder internasjonal skatteplanlegging og det gjelder meget store beløp og det har vært svært vanskelig å få ut informasjon i saken, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen.

Verdens størst riggselskap, Transocean, driver stor virksomhet på norsk sokkel og har kontor i Stavanger. En av riggene, Polar Pioner, ble iflølge tiltalen omregistrert til et skatteparadis for unngå skatt til Norge.

Saken skulle egentlig ha startet fredag, men ble utsatt fordi Tranoceans folk mente at de tre aktorene som var oppnevnt i saken var inhabile og fikk rettens medhold i det.

Krever 1,8 milliarder

Tre tidligere rådgivere i Transocean samt boregiganten selv og datterselskapet Arcade Drilling AS er satt under tiltale for å ha unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning. Det skal ha skjedd i forbindelse med drift og internsalg av tolv
borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Caymanøyene.

Forsvarer Erling Lyngtveit

Advokat erling O. Lyngtveit.

Foto: Karl Erik Brøndbo / NRK

Staten har fremmet erstatningskrav på 1,8 milliarder kroner i saken. Økokrim har tidligere påpekt at beløpene savner sidestykke blant straffesaker som omhandler skattesvik i norsk rettshistorie.

– Det er få saker av denne art i verden, så det er riktig å si at den mangler sidestykke, sier Morten Eriksen.

Transoceans forsvarere mener denne saken handler om noe helt annet:

– Her har man tatt mål av seg i kriminalisere skatterettslig uenighet og det er ganske nytt, sier advokat Erling O. Lyngtveit.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld, heller ikke Transocean selv. Det er ventet at rettssaken vil være ferdig først i september.